HerasMed (930 x 122 px)

elevi

Se cer măsuri dure în școli. ”Cadrele didactice sunt lipsite de apărare!”

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ a reacționat în urma gravului incident petrecut la Colegiul ”Ion Creangă” din București, acolo unde o profesoară a fost atacată de un elev cu cuțitul în timpul orei. Subiectul pe larg AICI – Detalii ȘOCANTE în cazul elevului care și-a atacat profesoara cu un cuțit!

Citiți și: Veste de ultimă oră pentru toți elevii din România. Decizie neașteptată

Guvernului i se cere să ia măsuri mai aspre pentru siguranța în școli. Profesorii sunt lipsiți de apărare, acuză federația.

„Noua lege trebuie să redea autoritatea profesiei didactice!

Citiți și: Argeș. Elevi de la „Brătianu” au mers la închisoare

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită Guvernului să intensifice măsurile de prevenire a actelor de violență la nivelul unităților de învățământ și să înăsprească legislația în vigoare privind siguranța în unitățile de învățământ.

„Evenimentul de la Colegiul Național „Ion Creangă“ ar trebui să reprezinte un nou semnal de alarmă pentru autorități.

Cadrele didactice sunt lipsite de apărare, iar unitățile de învățământ nu au instrumentele reale, necesare și concrete pentru a lua măsuri imediate și eficiente în situația unor violențe îndreptate împotriva salariaților. Sancțiunile/măsurile actuale – precum mutarea disciplinară, scăderea notei la purtare (operabilă doar la sfârșitul anului școlar) – sunt complet lipsite de eficiență.

În multe școli sunt probleme legate de violență și de consumul de droguri 

La ora actuală, în multe școli avem probleme legate de violență, de consumul de droguri și nu numai. Multe dintre aceste cazuri nu ajung în mass-media, dar primim săptămânal astfel de semnale.

Am cerut – nu o dată – aprobarea unui statut al personalului din învățământ, care să prevadă și sancțiuni drastice în situații precum cea de la Colegiul Național „Ion Creangă“, însă niciun Guvern nu și-a dorit și nu și-a asumat un astfel de act normativ.

Avem nevoie de o legislație care să ofere pârghii angajaților să ia măsuri în astfel de cazuri. Avem nevoie de consilieri și psihologi școlari care să discute cu elevii și părinții pentru a preîntâmpina asemenea fapte.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită parlamentarilor ca, odată cu discutarea proiectului Legii privind învățământul preuniversitar, să instituie măsuri de protecție pentru angajații din învățământ.

În școală trebuie să existe un climat de ordine, disciplină şi respect în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale, iar noua lege trebuie să ofere cadrelor didactice autoritatea de a lua decizii oportune, care să le permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare.”, se arată într-un comunicat de presă al Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ .

Reacția oficială a ministrului Educației

După incidentul petrecut miercuri, și ministrul Educației – Ligia Deca a reacționat oficial pe Facebook vizavi de cele întâmplate.

„Incidentul regretabil de astăzi, în care o profesoară a fost rănită de un elev în sala de clasă, este un semnal de alarmă care se adaugă celorlalte situații care ne-au atras atenția asupra importanței pe care trebuie să o acordăm siguranței în mediul școlar.

Condamn cu fermitate orice act de agresiune din școală, fie ea fizică sau verbală, îndreptat asupra membrilor comunității școlare!

Avem nevoie ca școala să fie un loc în care atât copiii, cât și profesorii să se simtă în siguranță.

Am convingerea că inițiativele instituționale – regulamente, proceduri, activități în comun cu parteneri instituționali – trebuie să fie dublate de o atitudine responsabilă a tuturor celor implicați în educație și de un parteneriat real școală-familie. Doar în acest fel, incidente zguduitoare, asemeni celui de astăzi, vor putea fi prevenite.”, a scris Ligia Deca pe Facebook.

Foto principal: arhivă ePitești.ro/ descriptiv

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
HerasMed (570 x 90 px)