HerasMed (930 x 122 px)

codul rutier

Modificări la Codul Rutier!

Modificări la Codul Rutier!

Citiți și: Momentul adevărului. Ce distanță trebuie să păstrezi față de mașina din față?

Un proiect de hotărâre de Guvern propune modificarea normelor de aplicare a Codului Rutier în sensul clarificării interdicției de înmatriculare a vehiculelor furate în străinătate.

De asemenea, se dorește introducerea numerelor de înmatriculare la primării, cu indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților, pentru o mai bună identificare în trafic.

Citiți și: Anvelopele all season iarna: ce amenzi riști și ce spune legea

Forma actuală a legislației prevede că interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor este impusă de îndeplinirea a două condiții.

Acestea trebuie să fie fie reclamate ca fiind furate atât în România, cât și în străinătate și să fie date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române.

În prezent, multe dintre autoturismele furate în afara țării, dar aduse în România în vederea înmatriculării, nu sunt reclamate autorităților române, fapt care, susține MAI, ”ar putea conduce la concluzia că interdicția (de înmatriculare – n.r.) nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state”.

Modificări la Codul Rutier!

Actuala formulă legislativă poate fi interpretată în sensul că sunt excluse de la interdicția înmatriculării vehiculele care se încadrează doar într-una dintre situațiile menționate, iar propunerea de modificare a normelor actuale vine să corecteze această scăpare:

,,Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, se specifică în textul propus.

O altă prevedere a propunerii constă în modificarea normelor referitoare la numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente (numerele galbene).

Culoarea distinctivă a acestora va fi păstrată, dar în locul abrevierii denumirii localității, considerată greu de identificat în trafic, noile numere de înregistrare vor conține un indicativ format din cifre.

Acest indicativ va fi stabilit ulterior prin ordinul emis de ministrul afacerilor interne.

Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale.

De asemenea, documentul propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații să se compună din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine.

Vechile numere de înmatriculare ar urma să fie valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.

În plus, conform noilor norme propuse de MAI, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român.

Detalii, AICI.

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

555×222  MAIA
Pizza Sapori Italia 570 90