HerasMed (930 x 122 px)

rovinieta

E oficial! Noutăți majore privind rovinieta

E oficial! Noutăți majore privind rovinieta

Citiți și: Revoluție pe drumurile din România: Adio amenzi!

Noile tarife și termene de valabilitate privind rovinieta au fost stabilite de Guvern.

Este vizată perioada cuprinsă până la data de 1 ianuarie 2026.

Citiți și: E lege! Șoferii scapă de amendă automată pentru lipsa rovinietei

Rovinieta este convenția de taxare impusă de Uniunea Europeană.

Suma pe care șoferii o vor plăti pentru rovinietă în 2024 diferă în funcție de tipul mașinii.

Astfel, pentru autoturismele mici și pentru cele cu masă mai mică de 3,5 tone, vor dispărea rovinieta cu valabilitate de 7 zile și cea de 90 de zile.

Vor fi introduse cele cu valabilitate de o zi, cu valabilitate de 10 zile, respectiv cu valabilitate de 60 de zile.

,,Pentru un autoturism, taxa de rovinietă va fi de 2,5 euro pentru o zi, 5,3 euro pentru 30 de zile, respectiv 28 euro pentru un an, iar pentru un vehicul de transport marfa cu masa mai mica de 3,5 tone, taxa va fi de 8,6 euro pentru o zi, de 18,2 euro pentru 30 de zile, respectiv 96 euro pentru un an.

Pentru vehiculele de transport marfă cu masa cuprinsă între 3,5 tone și 7,5 tone, taxa de rovinieta va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 de euro pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru 12 luni.

Pentru vehiculele de transport marfa cu masa între 7,5 tone și 12 tone, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru un an.

Pentru vehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri, dar maximum 23 de locuri, taxa va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 euro pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru un an, iar pentru vehiculele transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 de euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru 12 luni. „, potrivit Antena3 CNN.

Vor exista și vehicule exceptate de la obligația de plată.

E oficial! Noutăți majore privind rovinieta

Printre acestea se numără:

– ambulanțele deținute de autorități (nu și cele private),

– vehicule pentru transport public local de persoane prin servicii regulate.

În cazul acestora se elimină condiția de desfășurare a transportului numai pe raza teritorial- administrativă a unei localități și pentru cele autorizate pentru efectuarea transportului școlar, potrivit Profit.ro

,,În ceea ce privește modalitatea de efectuare a controalelor de către personalul de specialitate C.N.A.I.R. – S.A, actul normativ reglementează că acesta se va face distinct pentru utilizatorii străini și pentru cei români, corelat cu faptul că responsabilitatea deținerii rovinietei valabile aparține după cum urmează:

-în cazul utilizatorilor străini, conducătorului auto.;

– în cazul utilizatorilor români, responsabilitatea aparține deținătorului vehiculului, pentru stabilirea modalității de utilizare a camerelor video din punctele de trecere a frontierei sau din proximitatea acestora, respectiv pentru monitorizarea traficului rutier, dar și pentru reglementarea timpilor de așteptare pentru trecerea frontierei.

Controalele vor fi efectuate în punctele de trecere a frontierei de stat, prin intermediul terminalelor de interogare, pentru utilizatorii străini”, mai notează sursa citată.

Noile prețuri ale rovinietelor în 2024 pot fi văzute AICI.

555×222 grota rece
eurial 570×90