- Publicat de: ePitești
- 19-09-2024, ora 8:20
- Știri, Știri
Fiecare proprietar de apartament trebuie să plătească
Fiecare proprietar de apartament trebuie să plătească
Citiți și: Tranzacție majoră în Argeș!Legea din România impune mai multe obligații pentru cei care locuiesc în blocuri și pentru proprietarii de apartamente.
Printre acestea numărându-se și constituirea unui fond de rulment.
Citiți și: Amendă de 3.000 de lei pentru cei care stau la bloc! Mulți fac asta pe ascunsFondul de rulment este esențial pentru acoperirea cheltuielilor curente ale imobilului.
Fiind constituit prin contribuțiile financiare ale fiecărui proprietar, în funcție de cota parte indiviză din proprietatea comună.
Stabilirea acestei sume se face și în funcție de necesitățile de gestionare a clădirii.
Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 reglementează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și prevede că fondul de rulment este suma de bani colectată de la proprietarii dintr-un condominiu pentru a asigura plățile curente necesare bunei administrări a imobilului.
Acest fond este obligatoriu în cadrul asociațiilor de proprietari și trebuie să fie suficient pentru a acoperi cheltuielile pentru cel puțin o lună.
Cuantumul fondului de rulment se stabilește pe baza cheltuielilor lunare înregistrate în anul precedent, luând în considerare luna cu cele mai mari cheltuieli, ajustată cu rata inflației.
Neplata fondului de rulment poate atrage sancțiuni pentru proprietari.
Fiecare proprietar de apartament trebuie să plătească
Administratorul asociației de proprietari este obligat să notifice în scris orice proprietar care are plăți restante la cheltuielile comune, inclusiv la fondul de rulment.
Această notificare trebuie transmisă în mod oficial.
Iar datoriile restante trebuie aduse la cunoștința președintelui și comitetului executiv al asociației.
Mai mult decât atât, asociația de proprietari are dreptul să acționeze în instanță proprietarul care nu își achită contribuțiile la fondul de rulment pentru o perioadă mai mare de 60 de zile de la termenul scadent sau 90 de zile de la afișarea listei de plată.
Legea prevede aceste măsuri pentru a asigura buna funcționare și întreținere a blocurilor.
Responsabilizând astfel proprietarii în ceea ce privește obligațiile lor financiare față de comunitatea în care trăiesc.
Puteți lăsa comentarii la acest articol pe Facebook.