- Publicat de: ePitesti
- 8-11-2024, ora 15:57
- Știri, Știri, Video
-
Material realizat de: Alex Ivan, Mădălina Nedelcu
Pitești. Criză la Spital: De ce „fug” medicii de URGENȚĂ! Oficial
Pitești. Criză la Spital: De ce „fug” medicii de URGENȚĂ! Oficial
Citiți și: Boala care îngrijorează România: S-au înregistrat două decese în rândul copiilorNu de puține ori, medici din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești au atras atenția asupra situației alarmante existentă în cadrul Unității de Primiri Urgență (UPU) Pitești.
Deseori, numărul uriaș de pacienți care se prezintă la UPU depășește cu mult capacitatea și resursele personalului medical.
Citiți și: Spitalul Județean, dotat cu aparatură VITALĂ pentru pacienți! Anunțul momentuluiUn astfel de volum de pacienți ar necesita existența mai multor medici care să lucreze pe tură, pentru a putea face față și a le acorda îngrijiri medicale adecvate.
În realitate, criza medicilor de la UPU se resimte din plin.
Personalul existent este pus, deseori, în situația de a face față cererii crescute, chiar și cu riscul sănătății proprii.
Un astfel de exemplu îl puteți re (citi) AICI.
În acest context, în cadrul conferinței de presă privind finalizarea extinderii Unității de Primiri Urgențe, ce a avut loc în această după amiază la Spitalul Județean Pitești, un redactor ePitești.ro, prezent la fața locului, a întrebat care este motivul pentru care medicii ,,fug” de Urgențe.
,,Ne lipsesc cam opt medici (…)
Acuma mai suntem 12 (n.r. medici de urgență), dintre care unul cu jumătate de normă.
Sperăm că din primăvară numărul ăsta crește cu cel puțin doi, dacă nu trei medici. (…)
Deficitul de medici de urgență este la nivel național.
Pentru că este o specialitate grea, pe care mulți ajung să o practice câțiva ani, după care se reorientează și își schimbă specialitatea.
Sau, trebuie să recunoaștem că absolvenții ultimelor generații încearcă să găsească locuri mai puțin solicitante decât UPU-rile din toată țara, care sunt extrem de aglomerate și extrem de solicitante profesional (…), precizează pentru publicația noastră dr. Marius Pascu, este medic Șef UPU-SMURD în cadrul SJUP.
La întrebarea adresată de reporterul publicației noastre a ținut să completeze cu câteva precizări și Alexandru Rogobete, secretar de stat la Ministerul Sănătății din România.
Iată ce declară acesta:
,,Este adevărat că există deficit de medici pentru specialitățile critice, în special.
Pitești. Criză la Spital: De ce „fug” medicii de URGENȚĂ! Oficial
Aici vorbim de medicina de urgență, vorbim de ATI și vorbim de anumite specialități chirurgicale.
Însă, acest trend descendent începe să se oprească.
În sensul că, anul trecut și anul acesta am avut o creștere a numărului de medici rezidenți care au ales medicina de urgență, respectiv ATI, dar și unele specialități chirurgicale.
Și, odată cu modificările făcute anul trecut, în special pentru rezidențiat, sperăm noi să putem crește și mai mult acest număr.
În sensul că, de anul acesta, rezidențiatul va fi coordonat sau medici rezidenți vor fi coordonați de către Universitățile de Medicină și Farmacie.
Și atunci, putem anticipa mult mai ușor, o dată capacitatea de pregătire a universităților pentru medicii rezidenți în UPU, cu un program de formare continuu. (…)
Și, pe de altă partea, putem estima necesarul de medici reali din unitatea sanitară odată cu decentralizarea acestei activități care, până acuma era doar la nivelul Ministerului Sănătății.
Și care nu corespundea întotdeauna cu nevoia reală din spitalele de urgență.”, declară Alexandru Rogobete, Secretar de stat la Ministerul Sănătății din România, pentru publicația noastră.
Vă reamintim, la eveniment au participat președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, dr. Alexandru Rogobete, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, dr. Marius Pascu, medic șef UPU-SMURD și managerul Spitalului Județean Pitești, Adrian Dumbravă.
Proiectul „Extinderea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Pitești” face parte dintr-o inițiativă amplă de modernizare a infrastructurii sanitare.
A fost realizat cu sprijinul Fondului European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Detalii, AICI.
Declarația pe marginea subiectului poate fi urmărită începând cu minutul 15:15
Pitești. Criză la Spital: De ce „fug” medicii de URGENȚĂ! Oficial
Foto: Descriptiv