- Publicat de: Ana Ivan
- 23-12-2024, ora 18:08
- Știri, Știri
„Plimbatul de dosare și statul la cafele” – Atacul care cutremură bugetarii!
„Plimbatul de dosare și statul la cafele” – Atacul care cutremură bugetarii! Premierul Marcel Ciolacu a lansat un atac dur asupra sistemului public din România.
Citiți și: Crin Antonescu: Președintele de care România are nevoieAcesta a criticat modul în care funcționarii publici sunt remunerați și beneficiile nejustificate acordate.
Declarațiile au fost făcute luni, în plenul comun al Parlamentului de învestire a Guvernului Ciolacu.
Citiți și: Breaking! Marcel Ciolacu răstoarnă scena politică: PSD se retrage!„Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară. Acestea trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat”, a declarat premierul.
El a subliniat că angajații din sectorul public trebuie să își justifice activitatea prin raportări clare, similare mediului privat.
„Plimbatul de dosare între etaje, cafelele și meniul de la bufet nu înseamnă performanță. Dacă atragi doar 1% din fonduri europene, atunci vei primi doar 1% din sporul aferent. Este simplu și corect”, a precizat Ciolacu.
„Plimbatul de dosare și statul la cafele” – Atacul care cutremură bugetarii!
Premierul a punctat că funcționarul public a devenit sinonim cu „cornul abundenței”.
„Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari decât la privat, sporuri fără criterii de performanță și imposibilitatea de a fi concediat.”
Ciolacu consideră că este necesară o reformă profundă a statutului funcționarului public.
„Nu poți clădi o societate echitabilă fără recunoaștere socială. Beneficiile trebuie să premieze performanța reală.”
El a propus o reformă națională privind angajările la stat.
„Trebuie să organizăm selecții similare examenelor naționale, la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Doar așa putem elimina nepotismul și inechitatea.”
Premierul a conchis că schimbarea este obligatorie.
„Aceste practici, moștenite din comunism, trebuie să înceteze. Este momentul să implementăm standarde de bună guvernare inspirate din modelele OECD.”