- Publicat de: admin
- 7-01-2014, ora 9:15
- Interviu
AICI RADIO MIX AGE! RADIOUL ELEVILOR DE LA „DINU LIPATTI”!
Ionuț Deaconu este profesor la Liceul de arte „Dinu Lipatti” din Pitești. Lucrează în învățământ de aproape 11 ani, după ce a terminat o facultate cu dublă specializare, de limbă engleză și limbă română. În interviul pe care ni l-a acordat, Ionuț Deaconu ne vorbește despre un proiect la care ține foarte mult și al cărui inițiator este: MIX AGE, postul de radio al liceului la care predă.
Citiți și: Pitești. Accident lângă Spitalul Militar. Mașină praf!„Ideea de a avea muzică în pauze i-a încântat foarte mult pe elevi”
Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră pe plan profesional de când predați la acest liceu?
Citiți și: Povestea care a adus bucurie și magie în Pitești!-Cea mai mare realizare o reprezintă proiectul legat de stația radio!
De unde a venit ideea cu radioul MIX AGE?
-Ideea a pornit după ce văzusem ceva similar la Colegiul “Carol I” din Câmpulung. Acolo au fost accesate niște fonduri europene și, pe baza unui proiect și a documentației aferente, s-au strâns banii necesari pentru a pune pe coridor niște difuzoare, plus o cabină cu mixer și microfon. Din păcate, totul se limita la a pune muzică și nu exista (sau cel puțin nu am auzit eu) vreo emisiune acolo. Mi-a plăcut, însă, ideea și mi-am zis că merită implementată la liceul nostru, care având și profil de muzică se preta cu atât mai mult.
Cine v-a ajutat la dezvoltarea și promovarea lui?
-La momentul în care am inițiat acest proiect, sprijinul cel mai puternic a venit, desigur, din partea elevilor. Ideea de a avea muzică în pauze i-a încântat foarte mult. În special clasele a 9-a B și C de la acea dată (la prima dintre ele sunt și diriginte) s-au implicat prin realizarea spoturilor, iar clasa a 12-a A a participat la sesiunea foto pentru realizarea bannerelor. Un sprijin consistent a venit și din partea unor sponsori, între care Salonul La Tony și reprezentanța Avon în Pitești. Și, nu în ultimul rând, le menționez pe doamnele director Mariana Stan și Simona Teodorescu, care au înțeles necesitatea acestui proiect.
Cum ați reușit să găsiți sponsori?
-Sponsorii au necesitat o serie de drumuri și discutii de convingere cu câteva firme și cu câțiva oameni de afaceri de la noi. Unii dintre ei au contribuit mai puțin, alții mai mult. Am avut și o contribuție anonimă (consistentă). Domnul respectiv nu a dorit să îl cunoaștem personal. Am reușit în acest mod să strângem aproximativ jumătate din sumă. Nu a fost ușor, am avut și refuzuri sau promisiuni neonorate. Dar important este de fiecare dată să încerci, indiferent de rezultat. Atunci când crezi cu adevărat în acel lucru, el se va realiza!
„Unii profesori au ales să pună piedici”
De când a început proiectul MIX AGE ați avut elevi voluntari care să vă ajute la transmisie?
-Sigur ca da, chiar am contat pe acest lucru! Întotdeauna am mers pe ideea că un lucru trebuie făcut din plăcere. Din acest punct de vedere trebuie să menționez două eleve care m-au ajutat constant și care au venit să facă emisiuni la noi: Cristina Ivan, în acest moment studentă în București, și Valentina Chera, care este acum în clasa a X-a. Doua fete foarte inimoase și ambițioase!
După părerea dumneavoastră, cum li s-a schimbat viața elevilor de când a început activitatea la MIX AGE?
-În primul rând cred că am reușit să îndepărtăm monotonia și plictiseala din pauze. Acum au câte zece minute de bună dispozitie și de relaxare prin muzică. I-am surprins pe unii dintre ei cântând sau dansând, ceea ce e bine, arată că suntem aprecați de ei și că avem un rezultat pozitiv.
Cum au reacționat elevii la aflarea veștii că în liceul lor a apărut un radio la care pot da dedicații și la care pot asculta muzica lor preferată?
-Reacția a fost una de apreciere! Sunt elevi care și azi ne spun că acolo de unde vin ei, de la alte școli, nu au avut așa ceva. Sunt încântați că pauzele lor sunt acum mai plăcute și mai interesante. Este ceva inedit pentru ei.
Colegii dumneavoastră, profesorii, cum au privit inițiativa?
-Aici putem avea o discuție mai amplă. Mă voi limita la a spune că, din păcate, nu toți colegii mei au înțeles necesitatea sau oportunitatea acestui proiect. Puțini dintre ei au apreciat și ne-au felicitat pentru munca noastră. Unii au ales să pună piedici sau să ne vorbească la modul negativ prin cancelarie. Dânșii au rămas, după părerea mea, ancorați într-o mentalitate învechită și, pe alocuri, presărată cu puțină invidie (o spun cu toată responsabilitatea). Din fericire, nu toți colegii mei gândesc așa și le mulțumesc pe această cale celor care m-au sprijinit.
„Vreau ca acest radio să poată fi ascultat în tot Piteștiul”
MIX AGE nu are frecvență! Pot asculta piteștenii de acasă programul radioului?
-Din păcate, nu beneficiem de o frecventă în FM, deși este un lucru pe care ni-l dorim foarte mult. Ne împiedică, deocamdată, documentația destul de stufoasă (ar fi nevoie aici de asistența unui avocat pe drept comercial) și partea financiară (ar fi vorba de o investiție care s-ar recupera în timp). Avem emisie 24 de ore din 24 și lucrăm exact ca la un radio profesionist. Mare parte din aparatură o avem, ne-ar mai trebui emițătorul și un calculator sau două. Până vom reuși, însă, să facem această trecere, oricine ne poate asculta de acasă dacă are internet. Există posibilitatea direct de pe pagina site-ului nostru radio.lipattipitesti.ro sau deschizând adresa de emisie din player. Sau pe telefonul mobil. Pentru toți aceștia, indiferent de metoda aleasă, exista site-ul www.tunein.com. Punând la căutare numele nostru, Radio Mix Age, ne pot găsi foarte ușor și ne pot asculta. Mai nou, se pare că au apărut și aparate radio care pot fi folosite pentru a asculta stații de pe net. În viitor, cine știe?, poate se va renunța cu totul la FM!
Unde vreți să ajungeți cu acest proiect?
-Dorința mea este să ajungem să facem acest post de radio ascultabil pe tot orașul. Ar fi ceva minunat să putem avea un radio creat și susținut de elevi, cu muzică foarte nouă, pentru toată lumea.
Ce vă motivează să vă implicați atât de mult în acest radio?
-Fiecare om are ciudățeniile sau pasiunile sale. A mea este muzica și, implicit, radioul. Îmi place să fac acest lucru, chiar dacă mi-am atras critici din partea părinților din cauza cheltuielilor făcute cu acesta.
Când credeți că proiectul MIX AGE va ajunge acolo unde v-ați propus?
-Proiectul va ajunge la potențialul maxim în momentul în care vom putea fi ascultați de cât mai mulți oameni. În acest moment ne bucurăm să avem aportul nu doar al elevilor noștri, ci și al unor redactori și realizatori radio din străinătate: din Marea Britanie (Ian Parr și Jacqueline Sharp) și din Germania (Anette Naschke). Avem săptămânal, mai ales seara, emisiuni realizate în direct de trei prieteni din Marea Britanie și Germania. Suntem ascultați în multe țări, predomină, însă, ascultătorii din SUA, Finlanda, Belgia, Germania, Italia și Spania.