pizzeria sapori  930 122

avocat

MARIA GABRIELA ZOANĂ: „MĂ SIMT UN OM ÎMPLINIT CÂND POT SĂ-I AJUT PE ALȚII”

Mamă, avocat, cadru universitar, politician și consilier local, Maria Gabriela Zoană se poate considera un om împlinit. Într-un interviu pentru ePitești ea vorbește despre meseria de avocat și despre cum a ajuns să predea la Universitatea Pitești și explică de ce, în plan politic, a optat pentru PSD.

Citiți și: Simona Bucura-Oprescu, la al patrulea mandat consecutiv de deputat

„Mi-am ales o meserie prin care să pot ajuta”

Ce v-a determinat să alegeți cariera de avocat?

Citiți și: Dan Stroe, mesaj către brădeni după victorie: „Suntem o comunitate unită!”

-Cred cu convingere în faptul că fiecare dintre noi ia decizii în viaţă în aşa manieră încât să îşi asigure confortul, liniştea şi împlinirea. Aceste atribute ne fac fericiţi, nu e aşa? Eu mă simt confortabil dacă mă confrunt în fiecare zi cu provocări, cu activităţi care să îmi suscite şi să îmi dezvolte atenţia, logica, inteligenţa şi, mai ales, grija faţă de oameni. Mă simt un om împlinit când pot să-i ajut pe alţii. Iubesc oamenii! Am crescut într-o familie în care ajutorul acordat altora a devenit o vocaţie. Este incredibil cât de neajutoraţi putem fi în anumite momente, cât de lipsiţi de putere, de soluţii, de perspective sau de informaţie! Mi-am ales o meserie prin care să pot ajuta, să pot oferi speranţă, soluţii şi informaţie celor care au nevoie. Abundenţa trăirii se exprimă şi prin capacitatea de a oferi ajutor, cu mijloacele care ne sunt la îndemână, atunci când este potrivit. Prin toate astea mă simt mai împlinită în fiecare zi.

Cați ani aveți în domeniu?

-Dacă socotesc şi anii din timpul studenţiei petrecuţi în casele de avocatură în care mi-am făcut „ucenicia”, pot spune că activez în domeniu de aproximativ 15 ani.

Predați de mult timp la Universitate?

-Am început cariera universitară imediat ce am absolvit Facultatea de Drept, respectiv în anul 2001. Îmi amintesc cu emoţie cum în octombrie 2001 am păşit pentru prima oară în sala de seminar în calitate de cadru universitar. Nu am sărit etape profesionale. Am parcurs pe bază de concurs toate gradele universitare: preparator, asistent şi lector. Pentru viitor ţinta profesională este să ajung conferenţiar, iar când voi îndeplini condiţiile academice voi deveni profesor universitar. Oricum, nu gradul universitar este relevant, ci dragostea pentru meseria de dascăl şi pentru studenţi.

„Interesul public, prioritar în activităţile pe care le voi întreprinde”

Unde v-ați făcut studiile?

-În anul 2001 am absolvit Facultatea de Drept, în 2003 am absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE, cu specializarea Afaceri Internaţionale, iar în anul 2010 am obţinut la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” titlul de doctor în drept. Am și câteva studii postuniversitare şi cursuri de specialitate. Toate formele de învăţământ le-am absolvit în Bucureşti.

Cum v-ați găsit orientarea politică?

-Pentru a găsi ceva trebuie să cauţi. Eu doar am concretizat printr-o alegere ceva ce mă reprezintă. Social democraţia este, în definitiv, cea mai apropiată doctrină de problemele oamenilor. În meseria mea succesul a venit în momentul în care m-am sacrificat atât eu, cât şi timpul acordat familiei pentru alţii, pentru un scop comun. Social democraţia asta presupune. Îl supui pe eu și pentru şi despre mine lui ei și pentru şi despre ei.

În ce doriţi să vă mai implicaţi în viitor?

-În primul rând în proiecte sociale, politice și legislative. Interesul public este prioritar în activităţile pe care le voi întreprinde în acest an. În ceea ce priveşte mediul universitar, îmi propun proiecte de cercetare relevante, mai ales că anul trecut a fost al schimbării pentru mine şi, din nefericire, am neglijat puţin cercetarea academică. Anul acesta îmi propun, așadar, să scriu şi să public studii ştiinţifice în publicaţii recunoscute în mediul academic.

Eurial 555 x222
570 X 90 CAPRA 3