930×122 CAPRA 5

consiliul judetean arges

ARGEȘ: CLĂDIRI VULNERABILE ÎN CAZ DE CUTREMUR PUTERNIC

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a elaborat un „Plan de analiză și acoperirea riscurilor al județului Argeș”, plan care va fi aprobat în şedinţa ordinară în plen de vineri, 31 ianuarie 2020, a Consiliului Județean. Un capitol aparte se referă la cutremure.

Citiți și: Două cutremure azi în zona de „foc” a țării!

“Cele mai frecvente cutremure manifestate în judeţul Argeş sunt cele produse în zona seismică Vrancea.

Riscul seismic în zona epicentrală Vrancea arată că în această zonă există aproximativ 90% probabilitate de producere a unei mişcări seismice cu magnitudine maximă aşteptată de 7,5 grade pe scara Richter o dată la 200 de ani (în interpretarea Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului Bucureşti)”, se arată în document.

Citiți și: O mașină a ars în Pitești. Incredibil cu ce au stins-o pompierii!

“Se mai pot manifesta cutremure produse în microfalia seismică Câmpulung Muscel, cu o frecvenţă mai redusă”, potrivit sursei citate.

“Riscul major îl reprezintă amplificarea undelor seismice în straturile de suprafaţă prin reflexii şi refracţii multiple, ducând la creşteri ale acceleraţiei, ale vitezei deplasării.

Oraşele Topoloveni, Ştefăneşti şi Costeşti se află amplasate într-o zonă pentru care intensitatea seismică echivalată pe baza parametrilor de calcul privind zonarea seismică (exprimată în grade MSK) este VIII, iar pentru municipiile Piteşti, Câmpulung și Curtea de Argeș şi oraşul Mioveni aceasta este de VII.

Categoriile de clădiri cele mai vulnerabile în cazul unui cutremur puternic sunt următoarele:

-clădirile înalte (de peste 5 niveluri) cu schelet de beton armat construite înainte de 1940, fără protecţie antiseismică;

-construcţiile executate între 1950 şi 1976 conform normativelor de proiectare în vigoare atunci, care luau în considerare forţe seismice mai reduse;

-clădirile joase din zidărie şi alte materiale locale executate tradiţional, fără control tehnic specializat.

Clădirile de acest tip constituie o prioritate absolută la intervenţie”, se precizează în documentul care va fi aprobat vineri de Consiliul Județean Argeș. (Foto: descriptiv) 

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90