930X122 MAIA

bradu

E OFICIAL! BRADU: FLORIN FRĂTICĂ TREBUIE SĂ PLECE

Bradu: Florin Frătică trebuie să plece. Instituția Prefectului – Județul Argeș anunță că Florin Frătică nu mai are dreptul legal să ocupe funcția de consilier local și, implicit, de viceprimar al comunei Bradu.

Citiți și: Dan Stroe, un nou mandat pentru Primăria Bradu

„În legătură cu situația de la Bradu, respectiv pronunțarea unei soluții de condamnare definitivă la o pedeapsă privativă de libertate în cazul viceprimarului Florin Fratică, Instituția Prefectului – Județul Argeș face următoarele precizări:

Prin Hotărârea nr.489/2017 a Curții de Apel Pitești – Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, rămasă definitivă, viceprimarul comunei Bradu, Florin Frătică, a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 1 an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută la art.253, ind.1 din vechiul Cod penal, în acest caz fiind dispusă suspendarea condiționată a pedepsei pe o perioadă de încercare de 3 ani.

Citiți și: Ajutor financiar pentru locuitori: Cum puteți beneficia

În această situație, devin aplicabile prevederile art.9, alin.2, lit.f) din Legea nr.393/2004 privind statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, respectiv încetarea mandatului de ales local înainte de termen, în cazul de față consilier local și viceprimar, pentru condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate.

În acest context, referitor la textul de lege invocat, trebuie avută în vedere Decizia nr.18/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru lămurirea unei chestiuni de drept referitoare la pierderea mandatului de către alesul local condamnat la o pedeapsă privativă de libertate.

Astfel, instanța supremă a stabilit că suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea este doar o măsură de individualizare a pedepsei, care nu schimbă caracterul  privativ al pedepsei închisorii. Prin urmare, chiar dacă pedeapsa nu se execută în regim penitenciar, ci este aplicată suspendarea condiționată, devine aplicabilă sancțiunea prevăzută în Statutul aleșilor locali, respectiv pierderea mandatului alesului local prin încetarea de drept a acestuia înainte de termen.

În această privință, trebuie văzută și Decizia nr.536/2016 a Curții Constituționale, care a admis obiecția de neconstituționalitate a Președintelui României cu privire la unele dispoziții ale Legii de modificare și completare a Statutului aleșilor locali, care, în esență, propuneau modificarea expresă a textelor de lege astfel încât aleșii locali să-și piardă mandatul doar în situația condamnării la o pedeapsă privativă de libertate cu executare.

Așadar, opinăm că se impune încetarea de drept a mandatului de consilier local și, implicit, de viceprimar al comunei Bradu înainte de termen, de către Consiliul Local, prin hotărâre, la propunerea primarului, potrivit prevederilor art.9 (3) din Legea nr.393/2004 privind statutul aleșilor locali, după comunicarea hotărârii instanței de judecată.”, transmite Instituția Prefectului – Județul Argeș printr-un comunicat de presă. (Sublinierile aparțin redacției) (Sursă foto: Facebook) 

HerasMed (555 x 222 px)
New Profesional Consult 570×90