New Profesional Consult 930 x 122

comesad

Sancţionată pentru o licitaţie trucată, COMESAD Piteşti a încercat să scape de amendă în instanţă

În luna august a anului 2018, Consiliului Concurenței demara o anchetă privind cinci firme înscrise la o licitaţie iniţiată de Administraţia Domeniului Public, pentru lucrări la străzile din Pitești (ştirea iniţială, AICI).

Citiți și: LICITAȚIE TRUCATĂ PENTRU REABILITAREA UNOR STRĂZI DIN PITEȘTI. 5 COMPANII, SANCȚIONATE

Investigaţia viza o posibilă înţelegere între companiile Construct Steel Market SRL, Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL, Comesad Drumuri SRL, General Trust Argeş SRL şi Selca SA, cu scopul de a elimina concurenţa dintre ele în cadrul licitaţiei pentru cele cinci loturi stabilite de ADP Piteşti.

În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediul firmelor, documentele ridicate aflându-se în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurii specifice de investigație.

Citiți și: ACUM: ȘOFER BEAT, OPRIT DE POLIȚIE ÎN BASCOV

S-a constatat încălcarea legislaţiei

„În urma analizei, a rezultat faptul că cele 5 întreprinderi concurente, în contextul participării la procedura de achiziție publică având ca obiect reabilitarea străzilor din municipiul Pitești, au utilizat aparența de legalitate prin constituirea asocierii pentru ca acestea să nu se concureze între ele și să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii.

O asociere de întreprinderi este permisă de legislația în domeniul achizițiilor publice și al concurenței, cu excepția cazului când are drept scop eliminarea sau restrângerea concurenței. Din analiza conformării asocierii cu regulile de concurență, s-a constatat că fiecare dintre întreprinderile implicate putea îndeplini în mod individual cerințele stabilite în documentația de atribuire, având capacitatea de a participa cu oferte individuale în cadrul procedurii de achiziție publică vizată de investigație.

Mai mult, în urma analizei eficienței asocierii constituite de cele 5 întreprinderi, s-a constatat că aceasta nu aducea beneficii autorității contractante, nici în ceea ce privește calitatea produselor
și cu atât mai puțin în ceea ce privește prețul ofertat, acesta fiind foarte apropiat de valoarea estimată.

Prin Decizia nr. 48/10.09.2020, Consiliul Concurenței a constatat încălcarea legislației naționale de concurență de către cele 5 întreprinderi, prin realizarea unei înțelegeri anticoncurențiale și/sau practici concertate de împărțire a pieței lucrărilor de reabilitare a străzilor din municipiul Pitești, în cadrul procedurii de achiziție publică.

Prin aceeași decizie, autoritatea de concurență a sancționat aceste companii (Construct Steel Market SRL, Construcții Drumuri și Lucrări de Artă SRL, Comesad Drumuri SRL, General Trust Argeș SRL și Selca SA) cu o amendă totală în valoare de circa 2,2 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro), luând în calcul o reducere a sancțiunii pentru 3 dintre întreprinderi, care au recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale”, a transmis Consiliul Concurenţei într-un raport publicat în luna mai a acestui an.

Cât au fost amenzile

Construct Steel Market a fost amendată cu 165.485,61 lei, Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă cu 187.969,87 lei, Comesad Drumuri cu 865.947,83 lei iar General Trust Argeş cu 649.623,96 lei şi Selca cu 368.066,74 lei.

Firma COMESAD Piteşti a încercat să scape de sancţiune în instanţă, contestând decizia şi solicitând anularea actului.

Ulterior, Comesad a solicitat chemarea în judecată a Consiliului Concurenţei, dosarul având ca obiect „anulare acte privind reglementarea concurenţei (componentă ajutor de stat, componentă concurentă)”. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti în luna ianuarie a acestui an şi a avut cinci şedinţe de judecată.

În şedinţa din 8 noiembrie a.c., judecătorii Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, au respins cererea COMESAD ca fiind neîntemeiată.

 

 

Reclamantul – Comesad are drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, adică din data de 8 noiembrie a.c.

(Foto: descriptiv)

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Un comentariu

  • Cris spune:

    Legile blânde ale mafiei PSD permit sa prospere și sa ne sufoce cu astfel de practici tot felul de firme de casa ale lor.Trebuia pus sechestru pe bunuri imediat ,proces fulger pt a avea o decizie in instanță(nu ai ce dovezi sa aduci in apărarea ta;e ca atunci când ești prins cu alcoolemie mare în sânge ,la volan) și confiscat integral și extins averea,considerată ca fiind căpătată toată viața numai prin practici de genul asta !Apoi,un om serios ar fi putut să o preia pe bani puțin și să continue activitatea fara sa existe sincope in derularea șantierelor și plată angajaților.Nu sunt de vina ei ca patronii sunt niste escroci !

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90