930 x122 grota rece

amenzi

Amenzi de până la 10.000 de lei. Ce trebuie să facă românii până la sfârșitul lunii

Românii care au fosă septică riscă amenzi uriaşe dacă nu îndeplinesc anumite obligații până la sfârșitul acestei luni.

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

Concret, până la data de 30 octombrie, aceștia trebuie să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate în punctul deschis la primăriile de care aparțin.

Cei care depășesc acest termen riscă amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei. Această sancțiune este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, inclusiv instituții publice.

Citiți și: Avertisment clar: Aveți grijă, luați amendă!

Potrivit articolului 11, aliniat 1, a HG 714 care a intrat în vigoare în luna mai 2022, „proprietarul spațiilor conectate la sistemul individual adecvat de epurare are obligația să înscrie sistemul de epurare în registrul autorității publice locale pentru evidența unor astfel de sisteme, în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate.”

Aliniatul 2 al aceluiași articol specifică faptul că „Obligația înregistrării prevăzută la alin. (1) revine și proprietarilor de sisteme individuale adecvate construite înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului de aprobare a prezentelor criterii.

Românii care dețin fose septice se pot înscrie printr-un formular pus la dispoziție de fiecare primărie în parte. Acesta poate fi completat fie online – pe site-urile instituțiilor, fie fizic – la sediile acestora.

Potrivit hotărârii guvernamentale, fosele septice vor fi și controlate de către Garda Națională de Mediu pe baza unei planificări stabilite anual, împreună cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale.

Foto principal: descriptiv

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90