New Profesional Consult 930 x 122

itm argeș

Amenzi până la 8.000 lei pentru aceste fapte

ITM Argeș transmite un anunț important cu privire la examenul medical al salariaților și obligațiile angajatorilor.

Citiți și: ITM Argeș: IMPORTANT pentru toți angajatorii!

„În urma numeroaselor solicitări adresate instituţiei noastre cu privire la  supravegherea sănătăţii lucrătorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş informează următoarele:

Conform H.G nr.355/2007, cu modificările și completările ulterioare, supravegherea sănătăţii lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de muncă a lucrătorilor.

Citiți și: ITM, anunț de ultim moment! E obligatoriu! Amendă de 7.000 de lei

Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.

Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.

Examenul medical al lucrătorilor la angajarea în muncă stabileşte aptitudinea/ aptitudinea condiţionată / inaptitudinea permanentă sau temporară în muncă pentru profesia/funcţia şi locul de muncă în care angajatorul îi va desemna să lucreze.

Serviciul de medicina muncii care asigură supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor va întocmi şi va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde în principal concluziile evaluării stării de sănătate a lucrătorilor, precum şi recomandări medicale privind promovarea sănătăţii la locul de muncă.

Dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional se păstrează la structura de medicina muncii pe durata derulării contractului cu angajatorul.

Lucrătorii au acces, la cerere, la toate informaţiile referitoare la starea lor de sănătate.

Angajatorii sunt obligaţi sa asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Nerespectarea dispozițiilor art.13 lit. j din Legea nr.319/2006 a securității și sănătății în muncă, actualizată, cu privire la neasigurarea de către angajatori a examinărilor medicale, prin medicii de medicina muncii, la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de muncă și a controlului medical periodic al lucrătorilor, constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.”, transmite ITM Argeș într-un comunicat de presă.

Foto principal: descriptiv

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA