Eurial 930 x 122

politia arges

ANUNŢ IMPORTANT PRIVIND ULTIMELE DECIZII ALE CCR / ATRIBUŢIILE POLIŢIŞTILOR

IPJ Argeş a transmis în urmă cu puţin timp un comunicat cu precizări importante, în contextul noilor modificări legislative, care vizează domeniul de competență al poliţiştilor.

Citiți și: Pitești: Poliția, oficial: Accident șocant! Se zbate între viață și moarte

Potrivit ultimei decizii a Curţii Constituţionale, izolarea se face doar voluntar în acest moment, ca şi carantina.

Astfel, polițiștii care au în evidență cetățeni aflați în carantină sau izolare, au fost instruiți să meargă la adresele acestora, echipați corespunzător, să le înmâneze un proces-verbal, prin care li se aduc la cunoștință modificările (în acest caz, deciziile Curții Constitutionale), care să fie introdus într-o folie de plastic, respectând distanța socială și să se dezinfecteze după această vizită.

Citiți și: Poliția Argeș face angajări din sursă externă! Posturile disponibile

Precizări de natură legală cu privire la aplicarea sancțiunilor contravenționale

Aplicarea sancțiunilor contravenționale este reglementată de Ordonanța 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor.

-Contravenția reprezintă, conform art. 1 alin.1 din acest act normativ, ,,…fapta săvârșită cu vinovăție, stabilită și sancționată de lege, ordonanță, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București, a consiliului județean ori a Consiliului General al Muncipiului București”.

-Conform art. 21, alin.3 din acelaşi act normativ, ,,Sancţiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de sâvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele persoanel ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.”

-Totodată, chiar şi în situaţia în care actul normativ incident în starea de fapt ce face obiectul oricărei contravenţii, inclusiv al contravenţiilor prevăzute de Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, conform art. 7, alin.3 din Ordonanța 2/2001, care stabilește cadrul legal general privind aplicarea contravențiilor, ,,avertismentul se poate aplica și în cazul în care actul normativ de stabilire și sancționare a contravenției nu prevede această sancțiune”.

-Tot din punct de vedere al cadrului general, reamintim că începând cu 24 august 2018, conform art. 16 din Ordonanța 2/2001, contravenienții au ,,posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”.

-Singura instituție care poate dispune modificarea cuantumului amenzilor contravenționale sau anularea sancțiunilor este instanța de judecată, sens în care, în cuprinsul formularului de proces verbal de constatare a contrravenției utilizat de polițiști, este cuprinsă o rubrică privind termenul de exercitare a căii de atac și instanța competentă teritorial, la care se poate depune plângerea.

„Rolul polițiștilor, precum și al celorlalte structuri, este acela de a fi alături de cetățeni și de a se asigura că aceștia sunt în siguranță. Vă reamintim că și noi, polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, trăim în aceeași comunitate, iar siguranța cetățeanului este și siguranța noastră și a familiilor noastre. Rugăm cetățenii să continue să se comporte responsabil, să se informeze doar din surse oficiale, acesta fiind felul în care vom reuși, împreună, să traversăm această perioadă, care a venit cu niște provocări deosebite. Mulţumim argeşenilor care au ales, în marea majoritate, să respecte recomandările medicale, şi îi asigurăm că vom fi în continuare, la datorie!”, este mesajul poliţiştilor argeşeni.

555 X 222 CAPRA
Pizza Sapori Italia 570 90