Donaris 930 x 122

itm argeș

    Argeș. Accidente la muncă. Ce sunt obligați să facă patronii

    Argeș. Accidente la muncă. Ce sunt obligați să facă patronii.

    Citiți și: Argeș: Val de nereguli la acești angajatori! A plouat cu sancțiuni

    Anunț important din partea ITM Argeș.

    Angajatorii au obligația legală de a cerceta accidentele ușoare!

    Citiți și: Angajatori amendați de ITM cu peste 157.000 €: Viețile angajaților, în pericol

    „Reiterăm faptul că, în raport de dispozițiile art. 29, alin. 1, din Legea nr. 319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările ulterioare, “Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:

    a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă”.

    De asemenea, art. 116 alin. 1, din Normele Metodologice de aplicare a legii, aprobate prin H.G. nr.1425/2006, cu modificările şi completările ulterioare, menţionează că “Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporară de muncă se efectuează de către angajatorul la care este angajată victima”.

    Aşa cum se precizează la art. 5 lit. f, din Legea nr. 319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, evenimentul este “accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune”.

    Precizăm că, în cadrul definiţiei, cu privire la vătămările organismului, nu există o condiţionare a acestora, legată de numărul de zile de incapacitate de muncă.

    Astfel, evenimentele pot avea drept consecinţă şi antrena incapacitate de muncă mai mică de 3 zile (situţia accidentelor uşoare) sau cel puţin 3 zile.

    Accidentul uşor, aşa cum este definit la art.5 lit.q din Legea nr.319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă este “eveniment care are drept consecinţă leziuni superficiale care necesită numai acordarea primelor îngrijiri medicale și a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mică de 3 zile”.

    Accidentele ușoare, cercetate obligatoriu de către angajatori

    Având în vedere că legiuitorul a definit accidentul uşor ca eveniment, acesta va fi cercetat obligatoriu de către angajatorul unde este angajată victima conform prevederilor art. 29, alin. 1, lit. a din Legea nr.319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

    De asemenea, vor fi respectate prevederile legale cu privire la comunicarea evenimentelor precizate la art.26 şi 27 alin. 1 lit. a din Legea nr. 319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

    Dosarul de cercetare întocmit cu această ocazie, de comisia numită de către angajator şi declarat ca accident uşor, se înaintează pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea cercetării.

    Nerespectarea de către angajator a obligației legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporară de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000-8.000 lei.”

    Foto descriptiv

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3