NOR CURIER 930X122

control

Argeș. Sute de controale. Nereguli grave și amenzi „la sânge”!

Argeș. Sute de controale. Nereguli grave și amenzi „la sânge”!

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

În luna octombrie 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș a efectuat 343 de controale. Au fost aplicate 170 de sancțiuni.

Valoarea totală a amenzilor este de 435.100 lei

Citiți și: Controale fulger! Patroni ”arși” la buzunar

În domeniul relaţiilor de muncă :

S-au efectuat un număr de 170 controale, s-au aplicat 58 sancţíuni, din care 31 amenzi în valoare totală de 255.100 lei. Astfel, la 6 angajatori sancționați, au fost depistate ca  prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 9  persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 180.000 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe:

– comerț, transport, confecții, construcţii, restaurante, hoteluri și alte facilități de cazare, depozitare și comercializare a carburanților de tip auto GPL, activități desfășurate de zilieri.

Principalele deficiențe constatate:

– primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată).

Nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale.

Netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime.

Nerespectarea timpului de lucru de 6 ore a zilierului  minor, neacordarea remunerației brute orare cuvenite zilierului, lipsa acordului scris dintre beneficiar și zilier cu privire la data plății remunerației.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă :

În baza Legii nr.319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 173 controale. Au fost aplicate 112 sancțiuni, din care 41 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 175.000 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe:

– construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, confecții textile, comerț, hoteluri și alte facilități de cazare, depozitare și comercializare a carburanților de tip auto GPL.

Argeș. Sute de controale. Nereguli grave și amenzi „la sânge”!

-neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare.

Și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție antiexplozivă, neautorizarea privind protecția împotriva exploziilor.

Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3