EcoMoto 930×122

masini

Atenție! O nouă rovinietă!

Atenție! O nouă rovinietă!

Citiți și: Amendă uriașă pentru șoferii care fac asta!

Proiectul de Lege pentru noua rovinietă ,,TollRO” va fi aprobat în ședința de joi a Guvernului, actul normativ prin care se schimbă modul de calcul al taxei de drum urmând să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere și vot.

TollRO este noua rovinietă pe care o vor plăti transportatorii de mărfuri, dar calculată în funcție de distanța parcursă și de clasa de poluare, în prezent taxa de drum fiind plătită la perioadă.

Citiți și: Pușcărie și amendă uriașă pentru acest comportament în trafic!

Pentru autoturisme și autovehicule de până la 3,5 tone taxa de drum se va numi tot rovinietă și se va achita, de asemenea în funcție de perioadă (durata de parcurs) și norma de poluare, pe principiul „poluatorul plătește”, conform PNRR.

TollRo va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026, conform jalonului din PNRR.

Tarifele vor fi stabilite prin Ordin al Ministrului Transporturilor.

Rovinieta s-ar putea scumpi chiar și de șase ori, de la 1.210 euro, în prezent, la 7.000 de euro pentru camioane la un parcurs de 100.000 km/an pe autostradă.

În august 2026, termenul-limită pentru finalizarea lucrărilor de infrastructură rutieră prin PNRR, România ar trebui să termine toți cei 450 de kilometri de autostradă finanțați prin acest Plan, 100 de kilometri – Autostrada Bucureștiului, Drumul Expres Craiova – Pitești și încă 70 de kilometri pe Autostrada Transilvania (3 loturi), dar nu va ajunge măcar la o dublare a rețelei actuale de 994 kilometri de Autostradă și Drum Expres.

Atenție! O nouă rovinietă!

„Rovinieta se va achita anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România și este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni.

Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni.

Nivelul rovinietei se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii.

Fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenţie continua şi se sancţionează cu amendă.

In scopul descurajării circulației fara rovinieta valabilă, amenda prevăzută la alin. (1) se stabilește între un minim, reprezentând dublul rovinietei pentru 12 luni si un maxim, reprezentând de patru ori rovinieta pentru 12 luni”, arată ministerul Transporturilor.

TollRO se stabilește în funcţie de: tariful unitar și de distanța parcursă pe un sector de drum exprimată în kilometri.

TollRO se calculează prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă, iar cuantumul va fi stabilit, de asemenea prin ordin de ministru.

Categoriile și nivelul tarifului unitar se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii”.

Detalii, AICI – Guvernul aprobă noua rovinietă ,,TollRO” care se va plăti în funcție de distanță și de norma de poluare. Cine va stabili tarifele și ce arată primele propuneri

Sursă foto: Descriptiv/Arhivă

Eco moto 555×222

Comentarii

Un comentariu

  • Radulescu Dan spune:

    TAXE TAXE TAXE ATATA STIE GUVERNUL SA FACA!!DACA PLATESC IMPOZIT PE AUTO ASIGURARE TRUSA MED CAUCIUCURI VAR IARNA SA MAI IA ASTIA SI O TAXA PT FIECARE OPRIRE SI PORNIRE A MOTORULUI CA NU SE MAI SATURA DE BANI PANA LE O VENI BOALA ROMANILORCU ATATEA TAXE RUȘINE GUVERNANTI!!!!!!!!!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90