EcoMoto 930×122

reguli

Atenție! Reguli noi pentru șoferi!

Atenție! Reguli noi pentru șoferi!

Citiți și: Un nou indicator rutier pentru șoferii din România

Pe lângă regulile din mai multe domenii, și legislația ce vizează circulația rutieră și conducătorii de vehicule a suferit o serie de modificări în ultima perioadă.

Iată care sunt cele mai importante modificări, conform Avocatnet.ro:

Citiți și: Schimbări majore în Codul Rutier! Se anulează permisul acestor șoferi

Punctul-amendă rămâne plafonat

Plafonarea stabilită acum câțiva ani în legătură cu valoarea punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere de la noi, se aplică și în 2023.

Din acest an, șoferii își pot vedea online istoricul sancțiunilor rutiere

Mai exact, începând din aprilie, deținătorii de permise de conducere vor avea acces permanent la istoricul sancţiunilor rutiere.

În anumite condiții, cei interesați vor putea deveni șoferi profesioniști mai devreme

Codul rutier se va modifica de luna viitoare, în sensul reducerii vârstei de la care cei interesați să devină șoferi profesioniști, adică de camion sau autobuz, vor putea da examenul pentru obținerea permisului de conducere.

Polițiștii locali pot cere proprietarilor de mașini datele șoferilor și pot da amenzi în cazul refuzului

Atunci când împrumută mașina, proprietarii trebuie acum să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până anul trecut, ci și a poliției locale.

Dacă ignoră solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Și mașinile parcate pe trotuar pot fi acum ridicate

Astfel, poliția rutieră poate dispune acum ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar, fără a se ține seama dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar.

Staționarea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată mai mare de cinci minute. Sub această durată, imobilizarea se consideră oprire.

Constatarea amiabilă de accident poate fi completată acum și electronic

Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto poate fi completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila.

Foto: Arhivă ePitești.ro/Descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

4 comentarii

  • ARD spune:

    Lipsește, ca de obicei în ultimii 33 de ani de bulibășeală juridică, răspunderea penală și materială pentru abuz. Rog proștii să se abțină de la comentarii, dacă aveam răspunderea judecătorilor și procurorilor nu existau azi jaful național și ticăloșii trădători și analfabeți din politică..

  • Ciobanu Dorin spune:

    Cum se măsoară 5 minute de staționare?
    De ce nu prezența în autovehicul a unei persoane cu permis auto pe toată durata opririi?

  • Radulescu Dan spune:

    Exact ca în comentarea anterioara sustin raspunderea pt politisti judecatori procurori în plus zic dupa obtinerea permisului sa l predam direct ladrpciv si dupa înmatriculare maßina sa o predam la politia locala ce atatea discutii si legi de circulatie

  • Rotaru spune:

    Cred ca și conducătorii auto ar trebui sa ia masuri pentru abuzurile politiei și măgarilor din legislație.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90