Donaris 930 x 122

alimente

Breaking. Ce se întâmplă cu alimentele de bază! Acum s-a decis!

Update ora 18.56:

Citiți și: Vouchere de Paști. Suni și intră banii!

Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, 29.01. 2024, că ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază a fost prelungită.

Iată mesajul premierului, postat pe pagina oficială de Facebook:

Citiți și: Când intră banii pe carduri în luna aprilie! Este oficial

„Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut.

Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%.

Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației”, transmite Marcel Ciolacu.

Premierul menționează că, conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%., scrie g4media.ro.

„În paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut și astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură condiție: ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!”, mai afirmă Ciolacu.

Știre inițială ora 11.16: Se anunță scumpiri! Vom plăti mai mult pentru alimente

Ar putea exploda prețurile la alimente în următoarele zile, anunță antena3cnn.ro.

Și asta pentru că, de la 1 februarie, expiră plafonarea adaosului comercial.

Deocamdată, Guvernul nu a reuşit să ajungă la un acord cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine.

Retailerii cât şi procesatorii nu mai doresc plafonarea preţurilor la alimente şi cer Guvernului un acord voluntar şi discuții punctuale cu privire la alimentele care s-au scumpit.

Pe de altă parte, Guvernul propune prelungirea cu încă trei luni a plafonării adaosului comercial la produse de bază.

Se anunță scumpiri! Vom plăti mai mult pentru alimente

De pe lista alimentelor vor fi scoase produsele tradiționale, introduse în perioada sărbătorilor de iarna.

Asta înseamnă că, de pildă, cozonacul s-ar putea scumpi. Asta în momentul în care ce retailerii vor putea să stabilească ce adaos comercial vor.

Și carnea de porc s-ar putea scumpi. În prezent, se află pe lista alimentelor ce au prețuri plafonate, însă este tot mai scumpă.

Ultimele date ale Comisiei Europene, potrivit sursei citate, arată că în țara noastră sunt cele mai mari prețuri la carcasa de 100 de kilograme.

Foto: Descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3