NOR CURIER 930X122

    MEZELURI

    E-urile cele mai periculoase sunt în mezeluri şi sucuri

    Din gama aditivilor alimentari „interzişi” fac parte cei folosiţi pentru colorarea în galben şi roşu a sucurilor, gemurilor sau compotului şi chiar a muştarului. Ei pot complica boli deja existente sau chiar cauza cancer.

    Aditivii alimentari sau E-urile sunt adăugaţi pentru a „ameliora” gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenţa la alterare a alimentelor sau băuturilor. Deşi unii asociază sintagma „E-uri” cu substanţe periculoase, trebuie să ştiţi că există şi aditivi care nu reprezintă un risc, dar nici nu este nevoie expresă de ei.

     

    TOP

    E-uri pe care să le evitaţi

    E110

    Sunset yellow – colorant galben

    Cancerigen

    Se găsesc în: dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri

    E123

    Amarant – colorant roşu

    Cancerigen, interzis în SUA şi Rusia

    Dulciuri, jeleuri, branză topită

    E124

    Ponceau 4R – colorant roşu

    Toxic, interzis în SUA

    Mezeluri

    E127

    Eritrozina – colorant roşu

    Provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil şi la om

    Alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare

    E128

    Roşu 2 G – colorant

    Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia

    Carne de hamburgeri

    E211

    Acidul benzoic şi derivaţii săi

    Posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi

    Unele băuturi răcoritoare

    E220/E228

    Sulfiţi – conservanţi

    Provoacă alergii

    Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin

    E231

    Ortofenilfenol – conservant

    Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia.

    Cirtice

    E233

    Tiabendazol – conservanţi

    Toxic. Interzis în Australia

    Citrice

    E249/E252

    Nitraţi şi nitriţi – conservanţi

    Posibil cancerigen

    Mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânză

    E320

    Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant

    Posibil cancerigen

    Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat

    E425

    Glucomanan – agent de textură

    Toxic respirator

    Jeleuri

    E621

    Glutamat monosodic MSG

    Provoacă efecte neurotoxice

    Condimente, supe concentrate

    E95

    Acetsulfam K – îndulcitor

    Posibil cancerigen, interzis în SUA

    Gumă de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare

    E954

    Zaharină – îndulcitor

    Posibil cancerigen

    Gumă de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare

    Sursa: evz.ro

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3