- Publicat de: admin
- 12-04-2014, ora 15:32
- Food and drink
TU ŞTII CÂT DE PERICULOASE SUNT MEZELURILE DE POST? IATĂ CÂTEVA ALTERNATIVE SĂNĂTOASE!
Crenvurştii vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt doldora de chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime (carne, lapte şi ouă) şi duc ideea de purificare a organismului în derizoriu. Sfatul specialiştilor în alimentaţie este să ocoliţi produsele care conţin polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză. Cel mai des întâlniţi sunt tartrazina (E102), galbenul de chinolină (E 104) şi carminul (E 120). Acesta din urmă este obţinut dintr-o insectă şi, cu toate acestea, se găseşte în unele produse de post. Alte substanţe de care trebuie să vă feriţi sunt următoarele: conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213), nitriţii (E251), cazeinatul de sodiu (care este, de fapt, o proteină din lapte), substanţele de îngroşare (gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414), sulfaţii/sulfiţii (E227, E228), BHA (E320), caramelul (E150) şi EDTA (E385), care se foloseşte în special în conserve şi care este unul dintre cei mai periculoşi aditivi.
Citiți și: Job bun la stat! Primăria Pitești angajează!Exemple de meniuri pentru cele trei mese ale zilei
Chiar dacă ţineţi post, nu trebuie să renunţaţi la cele trei mese zilnice. Astfel, nu uitaţi să consumaţi câte o felie de pâine la fiecare masă. Ea creşte nivelul glicemiei, ceea ce vă face să vă simţiţi mai sătui şi mai energici. Diferenţa dintre diversele tipuri de pâine se simte la nivelul cantităţii de fibre, cea integrală fiind mai bogată la acest capitol. Spre exemplu, la micul dejun puteţi mânca pâine prăjită cu fasole bătută, măsline negre, zacuscă sau salată de vinete, ceea ce vă oferă suficientă energie până la prânz. Pentru prânz sunt recomandate pastele sau orezul cu legume, sosul de roşii, măslinele şi busuiocul. Puteţi apela şi la ciorbele de legume sau de fasole.
Citiți și: Un an de vacanță pentru profesori! Postul e garantat la întoarcere!Fasolea boabe, lintea, mazărea și cartofii sunt surse importante de proteine şi fier, iar soia, smochinele şi seminţele de susan oferă aportul necesar de calciu. Pentru cină o variantă de meniu este salata orientală sau de legume proaspete, cu boabe de porumb, seminţe de dovleac, nuci, caju, pastă de măsline, pastă de roşii uscate şi două felii de pâine prăjită.
Persoanele care sunt obişnuite să mănânce zilnic foarte multă carne vor resimţi mai puternic postul: vor avea stări de astenie și, eventual, modificări ale tensiunii arteriale. Cei antrenaţi, care ţin postul în fiecare miercuri şi vineri, nu vor avea, însă, probleme. (Sursă şi foto: doctorulzilei.ro)