930×122 CAPRA 5

filarmonica pitesti

CONCERT-EVENIMENT ÎN PITEŞTI

Concert-eveniment în Piteşti. Filarmonica Piteşti vă invită luni, 15 octombrie 2018, de la ora 19, la Centrul Multifuncţional, la concertul cameral extraordinar „West meets East. Enescu Menuhin Shankar”, susţinut de Alexandru Tomescu (vioară), Sânziana Mircea (pian), Rohan Dasgupta (sitar), Udhai Mazumdar (table) şi Bhaskar Das (bansuri).

Citiți și: 1 milion de € pentru parcul de poveste din Pitești

Este un concert-eveniment, un mariaj muzical între Orient și Occident, care aduce în România o muzică rară, creată acum 51 de ani din îmbinarea stilului clasic occidental cu cel indian. Violonistul Yehudi Menuhin şi sitarul Ravi Shankar au generat o muzică nouă din împletirea ragas-urilor indiene cu melosul european.

Muzica albumelor „West meets East” a fost compusă în cea mai mare parte de Ravi Shankar, pe baza unor ragas-uri indiene, concentrate la dimensiunea unor melodii occidentale. Yehudi Menuhin a completat creația lui Shankar în cursul pregătirilor, contribuind la formarea unui sound cât se poate de est-european. Albumele au apărut în milioane de exemplare pe toate meridianele. Primul dintre ele a câștigat, în 1968, Premiul Grammy pentru cea mai bună muzică de cameră (click pe imagine):

Citiți și: Artiști colosali, din nou la Pitești!

Aflat la a doua sa ediție în România, proiectul „West meets East – Povestea continuă” propune o întâlnire inedită între muzica românească și cea clasică a Indiei. Ca element de noutate, o mare parte din programul din acest an al proiectului include piese românești rescrise și rearanjate pentru instrumente clasice indiene. Compoziții românești cunoscute vor fi propuse într-o nouă sonoritate și o interpretare inedită, la vioară și instrumente muzicale indiene.

Violonist de renume internaţional, Alexandru Tomescu este câștigător al multor premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. Din 1985, de la debut, a susţinut sute de concerte și recitaluri în toată lumea. După o carieră fructuoasă pe mapamond, talentatul violonist s-a dedicat organizării unor turnee naţionale de muzică clasică.

A colaborat cu toate filarmonicile din ţară, sub bagheta dirijorilor de marcă români, dar şi cu dirijori internaţionali, concertând şi la Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre -Tokio. În septembrie 2007 și-a câștigat dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702. Alexandru Tomescu s-a alăturat cu mult interes proiectului, fiind un profund cunoscător al muzicii lui Enescu și un militant activ pentru promovarea acesteia. Este interesat, asemeni lui Enescu, de muzica Asiei.

În pregătirea acestui turneu, Alexandru parcurge drumul străbătut acum 51 de ani de Yehudi Menuhin, care a primit de la Ravi Shankar câteva schițe de partituri, iar muzica au dezvoltat-o exersând și improvizând împreună.

Pianista Sânziana Mircea a concertat în Statele Unite ale Americii, Japonia, China şi Europa, pe scene precum Carnegie Hall, Tokyo Metropolitan Theater, Harbin Concert Hall, Yangzhou Concert Hall, St. Martin-in-the-Fields Londra, Cheltenham Town Hall, Sala Radio și Ateneul Român.  În 2017, în urma unei selecţii la nivel mondial, a devenit „Young Steinway Artist”, o distincţie de elită acordată celor mai promiţători tineri pianişti. De asemenea, în acelaşi an a participat la Turneul Internaţional Stradivarius, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi bandoneonistul Omar Massa.

CD-ul său de debut, „Nihil Sine Deo – Nimic fără Dumnezeu”, apărut la Editura Casa Radio, s-a clasat pe locul 3 în competitia „Discul de muzică clasică al anului 2016”, organizat de Radio România Muzical. Cel de-al doilea CD al său, „Unending Love”, lansat în 2017, la casa de discuri Sheva Collection din Italia, este distribuit internaţional de către NAXOS.

Sânziana Mircea a studiat la Hochschule fur Musik und Tanz Koln (Germania), Guildhall School of Music and Drama London (Marea Britanie) şi Accademia Pianistica Imola (Italia).

Udhai Mazumdar, la tabla (percuții indiene), este un interpret spectaculos, un artist carismatic și cu priză la public. Discipol al lui Ravi Shankar, alături de care a studiat în vechea tradiție clasică indiană, l-a însoțit pe acesta în concerte memorabile pentru Familiile Regale britanică și suedeză și a cântat alături de Zakir Hussain la concertul aniversării a 75 de ani a maestrului său. A concertat în India, Franța, Italia, Elveția, Germania, Ungaria, România, Rusia, Ucraina, Mongolia, Vietnam și Indonezia.

Udhai a jucat un rol cheie în proiect, acela de a readuce la lumină muzica lui Ravi Shankar plecând de la puținele notații muzicale existente. În calitate de compozitor, a rescris pentru vioară și instrumente indiene îndrăgite piese din repertoriul clasic românesc.

Rohan Dasgupta, la sitar, este considerat unul dintre tinerii maeștri în devenire, bucurându-se de onoruri precum Premiul Președinției Indiei sau Bursa Guvernului Indiei. Își reprezintă adesea țara în concerte ale misiunilor diplomatice din toată lumea și este parte din proiecte muzicale internaționale. Rohan se remarcă printr-un stil dinamic și reflexiv și, asemeni lui Ravi Shankar, prin multă deschidere pentru experimente în diverse genuri muzicale.

Bhaskar Das, la bansuri, a emoționat publicul român cu sunetul cald al flautului său din bambus. Descendent al unei mari familii de muzicieni, Bhaskar a primit în dar primul său flaut la vârsta de 4 ani de la maestrul Bholanath Prasanna, profesor al legendarului Hariprasad Chaurasia. A câștigat numeroase premii la concursuri muzicale și a avut onoarea de a concerta în fața prim-ministrului al Indiei, Narendra Modi, și al Regelui Philippe al Belgiei.

Concertul din Pitești este inclus într-un turneu care le va oferi melomanilor o experiență rară și irepetabilă, așa cum au dorit Menuhin și Shankar. Cei 5 muzicieni vor mai cânta în Timișoara, Cluj-Napoca și București. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”.

Fiind un concert cameral extraordinar în afara stagiunii, preţul unui bilet este de 100 de lei. Abonamentele nu sunt valabile.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3