- Publicat de: ePitești
- 31-05-2013, ora 15:16
- Muzică
La 70 de ani, dirijorul Sabin Pautza revine pe scena Filarmonicii Pitești
Filarmonica Piteşti organizează joi, 6 iunie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor, concertul simfonic aniversar dedicat maestrului Sabin Pautza. Intitulat „70/50”, evenimentul reliefează activitatea de 50 de ani a dirijorului şi compozitorului Sabin Pautza, realizată în cei 70 de ani de viaţă.
Pentru prima oară, Pautza va dirija un program complet din propriile sale creaţii, Filarmonica Piteşti aducând în faţa publicului compoziţii semnate de dirijorul american de origine română: „Concert pentru flaut şi orchestră” (solist flautistul Cătălin Opriţoiu), „Divertimento nr. 2 pentru orchestră” şi „Simfonietta”, pentru a doua oară interpretată de orchestra simfonică a instituţiei.
După concertele din 10 februarie 2011 şi 27 octombrie 2011, dirijorul Sabin Pautza este pentru a treia oară la pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice a Filarmonicii Piteşti. Dacă prima oară a avut alături un violonist de marcă (Florin Croitoru), a doua oară un pianist belgian (Olivier De Spiegeleir), de data aceasta maestrul Pautza a schimbat registrul, un flautist fiind solistul concertului. Flautistul Cătălin Opriţoiu este lector universitar la Universitatea Naţională de Muzică, doctor în muzică, absolvent al unui master al clasei de solistică în cadrul Universităţii de Muzică şi Teatru din München, câştigătorul mai multor premii naţionale şi internaţionale şi solist în cadrul multor ansambluri muzicale. Orchestra Filarmonicii „George Enescu” l-a avut ca solist instrumentist pe Cătălin Opriţoiu, alături de celebra soprană Sumi Jo, în cadrul concertului de la Tokio Suntory Hall, cea mai mare sală de spectacole din Asia, unde a fost ovaţionat la scenă deschisă de peste 3.000 de spectatori. Revine la Filarmonica Piteşti, evoluând pentru prima oară alături de orchestră, pe 19 aprilie 2012.
Născut în 1943 la Reşiţa, Sabin Pautza a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, specializându-se în compoziţie şi dirijat la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia). Profesor de armonie şi dirijat la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, este fondatorul şi dirijorul Coralei „Animosi”. În 1984 se stabileşte în SUA, fiind numit, în urma unui concurs, director artistic şi prim-dirijor al celei mai vechi filarmonici din New Jersey, Plainfield Symphony. Un an mai târziu debutează la Carnegie Hall din New York, atât ca dirijor, la pupitrul orchestrei New York University Symphony, cât şi ca autor al poemului „Haiku”. A dirijat pe toate continentele şi în toate sălile importante de concert: Carnegie Hall din New York, Santa Cecilia din Roma, Fr. Chopin din Varşovia sau Philharmonica Hall din Sydney.