- Publicat de: ePitești
- 25-09-2023, ora 11:18
- Juridic, Știri
-
Material realizat de: Av.dr. Cristina Lețu
Ce drepturi monetare are o familie monoparentală
Ce drepturi monetare are o familie monoparentală
Citiți și: Despre recuzarea (înlocuirea) experţilorFamilia monoparentală este un tip de familie în care copilul sau copiii locuiesc cu un singur părinte și poate să apară în următoarele cazuri :
– divorțul părinților;
Citiți și: Taxe judiciare reduse la jumătate pentru partaj și divorț– separarea părinților;
– decesul unuia dintre părinți;
– adopția unui copil de către un singur adult;
– decizia unei femei de a naște un copil fără a fi căsătorită sau fără a trăi cu un partener;
– asumarea copiilor din afara căsătoriei.
Ajutoarele financiare pe care le poate obține un părinte singur în România sunt următoarele:
Tichete sociale pentru alimente de bază și mese calde
În anul 2023, tichetele sociale sub formă de carduri asemănătoare celor bancare vor fi distribuite în șase tranșe, o dată la două luni.
Fiecare tichet valorează 250 de lei și poate fi folosit pentru achiziționarea de alimente sau pentru a achita mese calde.
Printre beneficiarii acestor tichete se numără și familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru anul 2023.
Persoanele eligibile, vor primi cardul prin serviciile poștale, fără să fie nevoie să demareze vreo procedură în acest sens.
În cazul în care sunt îndeplinite criteriile, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I un potențial beneficiar nu intră în posesia cardului, el trebuie să se adreseze celui mai apropiat oficiu poștal, de unde primește îndrumări.
Ce drepturi monetare are o familie monoparentală
Vouchere de 1.400 de lei pentru energie electrică 2023
Familiile care primesc alocație de susținere a familiei sunt cele care, printre alte categorii defavorizate, vor primi vouchere în valoare de 1.400 de lei .
Ajutorul va putea fi folosit până pe data de 31 decembrie 2023 și se acordă în două tranșe pe an – în luna februarie și în luna septembrie 2023.
Lista cu persoanele care beneficiază de acest sprijin este întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională Poșta Română S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea prețului la energie:
– energie electrică,
– energie termică centralizată,
– gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.
Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.
Listele detaliate cu persoanele/familiile care au dreptul să primească acest ajutor sunt comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Vouchere de 500 de lei pentru elevi și preșcolari în 2023
Preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor primi vouchere și în noul an școlar – 2023-2024 – pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare de 500 de lei odată cu începerea noului an școlar.
Beneficiarii sunt:
– copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care provin din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat;
– copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, adică, pentru acest an, 1.500 de lei (salariul minim brut pe țară este 3.000 de lei).
Ajutorul aferent unui an școlar poate fi folosit timp de un an de la primirea lui, numai pe baza actului de identitate al titularului sau al părinților acestuia.
Tichetele pentru achiziționarea rechizitelor și hainelor pot fi folosite doar în anumite magazine, respectiv în cele care comercializează materiale școlare și care se află pe lista unității emitente a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional
Materiale școlare sunt considerate rechizitele necesare frecventării școlii – articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe –, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.