930 x122 grota rece

Corala D.G. Kiriac

Ce nouă instituție apare în Pitești

Ce nouă instituție apare în Pitești

Citiți și: Vouchere cu sute de lei de persoană, active de azi

În municipiul Pitești există mai multe instuțiii de cultură.

Teatrul, Filarmonica, Biblioteca Județeană, Centrul Cultural.

Citiți și: Pitești: Săptămâna artei și spiritualității

Se adaugă listei, drept locuri în care se se pot organiza expoziții de pictură și sculptură, Galeria de Artă (aflată în proces de restaurare) și Galeria „Metopa”. Pentru ca tabloul să fie complet, trebuie amintite și cele două teatre private.

Surpriză!

La prima vedere, cererea consumatorilor de acte cultural-artistice era acoperită. Nimeni nu credea că față de ceea ce există, mai e loc în municipiu pentru ceva în plus. Și totuși o surpriză frumoasă avea să apară pentru pasionații de cultură în general și iubitorii de artă în mod special.

Monument de mare valoare

Federația Comunităților Evreiești din România pune în valoare una dintre cele mai vechi clădiri ale Piteștiului: sinagoga.

Locașul de cult ridicat în urmă cu 100 de ani este de câtva timp gazda unor evenimente culturale de amploare.

Inedite expoziții de artă sau mini-spectacole precum cel oferit de absolventele Secției Canto a Liceului de Artă „Dinu Lipatti.”

Interes imens

Totul a culminat cu „D.G. Kiriac Festival Day” desfășurat în urmă cu două zile. Sinagoga a fost neîncăpătoare, piteștenii fiind dornici să asculte Corala „D.G. Kiriac” și Corala „Ars Nova” dirijate de Silviu Deaconescu, respectiv Radu Titi.

Vocile fermecătoare ale membrilor corurilor au răsunat între zidurile locașului de cult, cupola de pe care tronează steaua regelui David întorcând ecoul lor.

Antonia Caramelea, Daniela Hodojeu, Rareș Zănescu, Marian Coman și Dan Luțescu au fost artiștii care au întregit un spectacol de neuitat. Iar prezentatorul evenimentului, jurnalistul radio Constantin Pașol l-a adus în fața publicului pe Aurel Davidovici, liderul comunității evreiești din Argeș.

Toate doamnele și domnițele au primit înaintea concertului buchețele de lavandă. Simfonie de sunet și mireasmă îmbătătoare!

În atenția Primăriei

De acum înainte, acest locaș de cult care tinde să devină neoficial o nouă instituție de cultură, se va bucura de mai multă atenție din partea administrației locale. A dat asigurări liberalul Mihai Coteț, prezent la eveniment în calitate de consilier local.

 

Ușile deschise, din nou!

Din data de 10 iulie, în cadrul amplui proiect „Sinagoga Pitești – spațiu cultural alternativ”, se deschide o exploziție de artă contemporană.

Ea reunește lucrările a 33 de artiști plastici din județele Argeș și Vâlcea. Vernisajul va avea loc luni la ora 17 iar operele de artă pot fi admirate timp de o lună.

Așadar, din nou, ușile sinagogii sunt deschise!

555 X 222 CAPRA

Comentarii

2 comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90