930 x122 grota rece

centrul cultural pitești

Centrul Cultural Pitești anunță noi evenimente

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 17 – 21 octombrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Evenimente culturale variate: o experiență captivantă la Centrul Cultural Pitești

MOHANISMUL CONTEMPORAN

Prelegerea cu tema „Monahismul contemporan. Mari duhovnici români. Părinții Paisie Olaru și Ilie Cleopa”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 17 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Monahismul, sub aspect terminologic, provine din termenul grec <monahos> care înseamnă persoană singură/însingurată. Este vechea practică a creștinilor de a părăsi lumea pentru a se închina trup și suflet unei vieți conforme cu Evanghelia, urmărind unirea cu Iisus Hristos.

Citiți și: Spectacol total! Eveniment de excepție la Pitești!

Scopul monahismului este îndumnezeirea prin harul sfânt, lucrare la care sunt chemați toți creștinii. Căutarea voii lui Dumnezeu mai presus de orice altceva este o idee care apare peste tot în scrierile ortodoxe, ca de exemplu în <Filocalia>, o carte care cuprinde scrieri ale monahilor și ale unor sfinți.

În zilele noastre, monahismul rămâne o parte importantă, esențială a credinței creștin-ortodoxe, iar marile centre monastice precum Muntele Athos, dar și monahismul românesc, cunosc astăzi o renaștere, atât din punctul de vedere al numărului de monahi care vin aici, cât și al vieții duhovnicești.

Pelerinii sunt din ce în ce mai numeroși și s-au reconstruit multe din vechile vetre monahale sau au fost construite altele noi. În expunerea noastră vom evoca personalitatea și lucrarea a doi mari monahi și duhovnici români, Paisie Olaru și Ilie Cleopa, care au contribuit esențial la păstrarea și întărirea dreptei credințe a poporului român și la promovarea tradițiilor și valorilor ortodoxe. Acum sunt rugători în cer pentru noi”, spune Marius Andreescu.

ARMONII ARGEȘENE

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 17 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Lansări de carte și recital poetic, cu și despre scriitorul argeșean Mihail Soare”, eveniment coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-i invitați pe scriitorii Silvia Grigore, Vianu Mureșan, Mircea Bârsilă, Mihail Soare, Valentin Ajder, luni, 17 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Poetul, prozatorul și eseistul Mihail Soare este marea revelație a ultimilor ani în peisajul literaturii române care își publică volumele la prestigioasa editură Eikon, condusă de Valentin Ajder. Cu acest prilej, Mihail Soare își va lansa volumele <Același mort fără prihană arătat slugilor>, <Paiațe. Eseuri cu iz de fonfleuri> și își va prezenta <Scripturalia, cu 18 poeme în lectura actorilor Maia Morgenstern și Claudiu Istodor> și va recita din lirica proprie. Printre vorbitori, Vianu Mureșan, Valentin Ajder, Mircea Bârsilă și Silvia Grigore”, informează Jean Dumitrașcu.

RAPSODII DE TOAMNĂ

“Rapsodii de toamnă”, în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, având-o invitată pe scriitoarea Maria Chirtoacă, marți, 18 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

VEȘNICIA S-A NĂSCUT LA SAT

Dialogul cu tema “Veșnicia s-a născut la sat”, în cadrul proiectului “Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, având-o invitată pe poeta Elisaveta Novac, marți, 18 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Am invitat-o, de această dată, pe poeta Elisaveta Novac, membră a Uniunii Scriitorilor din România, chiar de ziua dumneaei de naștere, să sărbătorim împreună poezia și satul natal, cum s-a numit revista pe care a inițiat-o și editat-o mai bine de 10 ani. Doamna Elisaveta Novac este o poetă de primul raft a poeziei noastre”, declară scriitorul Jean Dumitrașcu.

POEM CU ÎNGERI. ALFABETUL IUBIRII

Prelegerea cu tema “Poeme cu îngeri. Alfabetul iubirii”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Mari Iubiri ale Literaturii Române”, coordonat de poeta și profesoara Raluca Hana Sandu, marți, 18 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Luna octombrie este dedicată unui scriitor special, foarte drag sufletului meu, cu un destin aparte, nobil și dureros în același timp: pe cât de frumos i-a fost drumul prin lumea cuvintelor, pe atât de sinuos a fost traseul său prin viață… Nu l-au ocolit tristețile, necazurile, problemele existențiale, dar a stat întotdeauna în umbra unei prezențe divine, protectoare, care i-a binecuvântat fiecare clipă de suferință pământească… Locul lui Vasile Voiculescu în literatura română este propriu: el a fost traversat, dar nu ocupat. E un loc aparte, luminat direct de prezența lui Dumnezeu!

De aceea, tema lunii octombrie din proiectul <Mari iubiri ale literaturii române> se intitulează <Poeme cu îngeri. Alfabetul iubirii>, dorindu-se a fi un periplu prin lumea interioară a unui înger cu suflet minunat, doctor și poet desăvârșit deopotrivă, supranumit și <bunul doctor scriitor fără de arginți din literatura română>…

<Cerească floare, albă, strălucită / Cu blând miros de rai, e Poezia. / Sămânța ei de îngeri e zvârlită / Și brazdă caldă-i e copilăria>.

În aceste versuri clasice, de o asumată naivitate, deslușim <adn-ul> unui autor recunoscut mereu prin câteva atribute distincte, care-i vor marca nu doar existența, ci și opera toată: blândețea și bunătatea, credința în Dumnezeu și în cele ascunse ale lumii, nostalgia pentru limpezimea copilăriei, universul magic al satului și, nu în ultimul rând, dragostea pentru Logos.

Vă aștept pe 18 octombrie, de la ora 17,00, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, să deslușim împreună alfabetul iubirii voiculesciene, cea mai frumoasă dovadă că Dumnezeu este în fiecare dintre noi…”, ne invită Raluca Hana Sandu.

VOINȚA, OGLINDA OMULUI

Dezbaterea cu tema “Voința, oglinda omului”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, având-o invitată pe Mariam Sadi Awad, din Palestina, studentă la UNATC, eveniment care va avea loc miercuri, 19 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Acțiunea este organizată în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.

„Invitata mea se numără printre tinerii care înving disperarea prin speranță. Mariam Sadi Awad este prima tânără din Palestina, care, prin muncă, dăruire și efort, a obținut o bursă de studii la regie și film în România”, spune Ahmed Jaber.

Prelegerea cu tema „Un Everest al înțelegerii realității. Ce înțeles are lumea cuantică”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul, jurnalistul George Smeoreanu, joi, 20 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Probabil cea mai mare provocare pentru mintea umană este să își imagineze cum arată ceea ce au decoperit Niels Bohr și Werner Heisenberg la capătul cuantic al lumii”, ne incită George Smeoreanu.

PROVOCAREA LIMITELOR

Dezbaterea cu tema „Provocarea limitelor”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescenți și Mentori”, coordonat de criticul literar, poeta și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-i invitați pe prof. dr. Andrei Dumitru, conferențiar universitar la Catedra de Kinetoterapie a Universității din Pitești, specializat în servicii educaționale și de cercetare, membru în multiple asociații și societăți (SRNP/Societatea Română de Neurologie Pediatrică/, SroMS/Societatea Română de Medicină Sportivă, SRRM/Asociația – Societatea Română de Reabilitare Medicală, membru al Federației Internaționale a Comunităților Europene etc), Drăgoi Denisa, licențiată în 2016, în Kinetoterapie, absolventă de master în profil/ 2018, Ene Petre, licențiat în Kinetoterapie în 2020, cu master în 2022.

Evenimentul va avea loc joi, 20 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții

“Sănătatea este o stare de armonie completă a corpului, minții și spiritului. Etimologic, kinetoterapia înseamnă <terapie în mișcare>. Ea face parte din medicina fizică și studiază mecanismele neuromusculare și articulare apte să-i asigure ființei umane activitățile motrice normale.

Puțini știu, de exemplu, că Hipocrate, celebrul antic, a fost primul medic pasionat de studiul relației dintre exercițiul fizic și funcția respiratorie, cardiovasculară, metabolică sau echilibrul neuropsihic – studiate în spitalul său din frumoasa insulă Kos.

Vizionar, el este primul care susține că bolile apar nu ca o pedeapsă aplicată de zei, ci din cauze naturale, fiind rezultatul acțiunii asupra organismului uman a factorilor de mediu, a dietei dezechilibrate și a stilului de viață neadecvat. Are marele merit de a fi afirmat că organismul este <un tot unitar>, considerând că o boală, chiar dacă apare strict localizat, este, de fapt, expresia suferinței întregului organism!

Astfel, Hipocrate este întâiul medic <holist> cunoscut, care a crezut încă de acum 2300 de ani în atât de moderna și actuala convingere: <nu există boli, ci bolnavi>. În concepția lui, un medic bun trebuia să fie înainte de toate un observator atent și un intuitiv.

El este primul care clasifică bolile în boli acute, cronice, endemice, epidemice și care folosește termenii de exacerbare, recidivă, rezoluție, criză, convalescență… Prin urmare, nimic nou! Totuși, și atunci, și acum, adevărata provocare rămân limitele noastre, condiția umană fragilă, cu care în ceea ce privește sănătatea suntem nevoiți să luptăm de multe ori…”, spune Magda Grigore.

UN ULTIM VERS

Lansarea volumelor de poezie „Un ultim vers”, „Cioburi de suflet” și „Lacrimi de chitară”, semnate de Cătălin Iancu, eveniment editorial în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța-Daniela Mihăilescu, joi, 20 octombrie, de la ora 18.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Consider că omul are poezia în el, dar descoperirea frumosului din interior vine de cele mai multe ori din zbucium, din frământări, din suferință! Este exact timpul pandemic care l-a inspirat pe invitatul meu să scrie, și când s-a pornit, a scris trei volume.

De asemenea, este o mare bucurie pentru mine să aduc în cadrul proiectul meu poezia. Lectura trebuie să fie momentul omului de relaxare, de așezare cu sine, de reflectare și poate cel mai valoros aspect este acela de sănătate psihică și emoțională! Bolile ocolesc oamenii care manifestă frumosul, iubirea! Vă aștept cu multă poezie alături de autorul Cătălin Iancu și de filologul Raluca Hana Sandu”, ne invită Petruța-Daniela Mihăilescu.

MUZICA ȘI CULORILE, GRAMATICĂ ȘI MATEMATICĂ

Lansarea cărții „Muzica și culorile, gramatică și matematică”, de Dumitru Milcoveanu, eveniment editorial coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe dirijorul Octav Calleya, din Spania, vineri, 21 octombrie, de la ora 12.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Dirijorul Octav Calleya, cu origini argeșene, stabilit în Spania, este cel mai important discipol al regretatului compozitor, pianist și universitar Dumitru Milcoveanu, exilat la Paris. Tocmai de aceea, maestrul Calleya s-a îngrijit de apariția acestei cărți extrem de interesante, cu o problematică inedită. Vor fi și momente muzicale, din creația lui Dumitru Milcoveanu”, informează Jean Dumitrașcu.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90