930×122 senatori-01 psd

centrul cultural pitești

Centrul Cultural Pitești anunță noi evenimente înainte de Crăciun

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 19 – 23 decembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivante

Armonii Argeșene

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 19 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați

„Alexandru Boroiu, argeșeanul care a luat România la compas, desenând o nouă hartă”

Dialogul cu tema „Alexandru Boroiu, argeșeanul care a luat România la compas, desenând o nouă hartă…”, în cadrul proiectului „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Alexandru Boroiu, luni, 19 decembrie, de la ora 16,00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„De la Vâlcea la Pitești”

Recital folcloric în cadrul proiectului sub genericul „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, marți, 20 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Crăciunul Artelor”

„Crăciunul Artelor”, sărbătoare de tradiție a Centrului Cultural Pitești, la care sunt invitați angajați și colaboratori ai instituției, marți, 20 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Serbarea Pomului de Crăciun”

„Serbarea Pomului de Crăciun”, susținută de copiii care urmează cursul de gimnastică ritmică sub îndrumarea antrenoarei Nicoleta Andrei, la Centrul Cultural Pitești, marți, 20 decembrie, de la ora 18.00, în Sala de Gimnastică Ritmică de la Casa Cărții.

„Sărbătorile Solstițiului de Iarnă”

Prelegerea cu tema „Sărbătorile Solstițiului de Iarnă”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de poeta și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 21 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Plasarea Sărbătorii Nașterii lui Iisus Hristos la finele lui decembrie sau începutul lui ianuarie se datora copierii tradițiilor păgâne, căci Evanghelia nu dă niciun detaliu despre data nașterii lui Iisus. Ierarhia creștină a considerat copierea sărbătorilor păgâne ca fiind soluția răspândirii cultului lor în mase, care pe atunci erau puternic atașate vechilor practici rituale.

Pe teritoriul românesc, Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Sărbătoarea Crăciunului este anunțată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul și cu Steaua, pentru a vesti Nașterea Mântuitorului. Mitul arhaic al unui <cioban zeu-moş> este transfigurat în mitul unui <cioban demonic> care refuză să primească pe Fecioara Maria să nască în staulul lui.

Soţia lui Crăciun o primeşte într-ascuns şi moşeşte pe Iisus, faptă pentru care Crăciun îi taie mâinile, iar Fecioara Maria i le lipeşte la loc. Minunea îl converteşte pe Crăciun la creştinism. De bucurie că nevasta a scăpat de pedeapsa sa necugetată, Crăciun aprinde un rug din cioate de brad în curtea lui şi joacă hora cu toate slugile sale. După joc, împarte Fecioarei Maria daruri păstoreşti (lapte, caş, urdă, smântână).

De aici transfigurarea lui Moş Crăciun într-un <sfânt> care aduce de ziua naşterii lui Iisus daruri copiilor, obicei care se suprapune pe amintirea darurilor pe care le aduceau regii-magi în staul noului Mesia. Moş Crăciun, persoană mitică anterioară creştinismului primitiv din Dacia, transimbolizează în versiune mitologică creştină pe cei trei magi”, spune Iudita Dodu Ieremia.

„Cele șapte oglinzi eseniene”

Prelegerea cu tema „Cele șapte oglinzi eseniene”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Clubul de lumină”, coordonat de scriitoarea și terapeutul Corina Caltan, miercuri, 21 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Serbarea „Pomului de Crăciun”, susținută de copiii și tinerii care urmează cursul de canto popular coordonat de prof. Valentin Grigorescu și de cei de la cursul de dans popular sub îndrumarea interpretelor de folclor Violeta Dincă și Rodica Oprican la Centrul Cultural Pitești, miercuri, 21 decembrie, de la ora 17.00, în Sala de Gimnastică Ritmică de la Casa Cărții.

„Sărbătorile Crăciunului și ale Anului Nou. De la Sacru la Profan”

Prelegerea cu tema „Sărbătorile Crăciunului și ale Anului Nou. De la Sacru la Profan”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu de la Facultatea de Drept a Univesității Pitești, joi, 22 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Pe 25 decembrie în fiecare an se sărbătorește Crăciunul, numit și Nașterea Domnului Iisus Hristos. Creștinii sărbătoresc Crăciunul de peste 2000 de ani. Această sărbătoare celebrează Nașterea Domnului Iisus Hristos. Ea face parte din cele 12 praznice împărătești ale Bisericii Ortodoxe. Este sărbătorit la aceeași dată și de Biserica Catolică, dar și de alte culte creștine.

La anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungește în următoarele două zile. Crăciunul este o sărbătoare care se petrece în familie, fiind marcată de obiceiuri și tradiții precum colindele, venirea lui Moș Crăciun, împodobirea bradului și masa specială pregătită pentru a sărbători alături de cei dragi.

Aflată la jumătatea perioadei dintre Crăciun şi Bobotează, sărbătoarea Anului Nou are semnificaţii multiple, în funcţie de zona geografică, de apartenenţa la o biserică sau alta, de ritualuri rurale sau obiceiuri orăşeneşti. Biserica Ortodoxă îl cinsteşte în această zi pe Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii din secolul al IV-lea, mare teolog, considerat şi părintele monahismului oriental. În noaptea dintre ani, în mănăstirile din România, slujba durează până dimineaţa.

Crăciunul și Anul Nou

Apropierea dintre Crăciun şi Anul Nou este vizibilă şi în credinţa că în această noapte se deschid cerurile, iar cel care priveghează şi le vede îşi poate pune o dorinţă ce îi va fi îndeplinită. Obiceiurile, colindele din timpul acestor sărbători semnifică trecerea de la haosul morţii timpului, la bucuria şi speranţa reintrării în echilibrul timpului nou.

Din nefericire, pe fondul secularizării tot mai accentuate a societății, de la debutul secolului XX, Crăciunul și Anul Nou devin și sărbători cu pronunțat caracter laic, celebrate atât de către creștini, cât și de necreștini.

În prezent, centrul de greutate al celebrării s-a deplasat de la participarea în biserică la sfintele slujbe spre aspectul familial al schimbului de cadouri, al meselor festive, al cumpărăturilor și al distracțiilor de tot felul, sau, pentru copii, spre darurile de la Moș Crăciun.

Desigur, bucuria manifestată în forme laice este binevenită numai dacă decurge din bucuria duhovnicească a acestor mari și frumoase sărbători. Asistăm la denaturarea sacrului, la coborârea și pierderea acestuia în profan. Acestea sunt aspectele pe care le vom dezvolta în expunerea noastră”, spune Marius Andreescu.

„Nicolae Labiș – primele iubiri”

Dezbaterea cu tema „Nicolae Labiș – primele iubiri”, în cadrul proiectului sub genericul „Mari Iubiri ale Literaturii Române”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Raluca Hana Sandu, joi, 22 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Ultima ediție a proiectului ,,Mari iubiri ale literaturii române” din acest an va fi dedicată unui poet meteoric, foarte profund și complex în ciuda vârstei, un poet despre care nu s-a mai vorbit de ceva vreme, dar care merită scos din sertar și așezat la loc de cinste între marii noștri clasici: este vorba despre NICOLAE LABIȘ.

Cu poezia lui, intrăm într-o lume a trăirilor duioase, copilărești, adânci deopotrivă, o lume ce se pregătește să treacă de la foșnetul frunzei la șoapta căprioarei ce se lasă ucisă în numele dragostei de viață… o lume ce-și caută reperele în foamea de iubire, de frumos, de liniști primordiale fără început și fără sfârșit…

Vă invit joi, 22 decembrie 2022, de la ora 16:00, la Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, într-un univers liric unic, într-o ediție specială, intitulată <Nicolae Labiș – primele iubiri>, alături de invitații mei surpriză!”, spune Raluca Hana Sandu.

„Poveste de Crăciun”

Spectacolul caritabil muzical-coregrafic sub genericul „Poveste de Crăciun”, susținut de Clubul „Total Dance” și Grupul Folk „P620”, sub îndrumarea coregrafului Alfred Schieb și a profesorului de chitară Andrei Bulf, eveniment care va avea loc vineri, 23 decembrie, de la ora 16.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești.

Kaia 555×222
570×90-epitesti PNL