930×122-epitesti PNL

centrul cultural pitești

Centrul Cultural Pitești: Noi evenimente în perioada 26 – 30 septembrie

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 26-30 septembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivante

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 26 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Victimele comunismului

Dialogul cu tema „Victimele comunismului”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Evocări”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, președintele Fundației Culturale „Memoria” -Filiala Argeș, luni, 26 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărți

Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați

„De această dată l-am invitat pe prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, inițiatorul și organizatorul Simpozionului internațional <Experimentul Pitești-Reeducarea prin tortură>. La sfârșitul lunii septembrie, va avea loc ediția cu nr. 22 a acestui simpozion. Vom face o retrospectivă, vom vorbi și despre ediția din acest an, dar și ce a reprezentat <Experimentul Pitești> în istoria noastră”, precizează Jean Dumitrașcu.

Recital de folclor

Recital de folclor în cadrul proiectului „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, marți, 27 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Urmează Marele Model

Dialogul cu tema „Urmează Marele Model”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Călătorie în științe neconvenționale. Feng Shui”, coordonat de trainerul Sorin Dinu, marți, 27 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Vânătoarea: o istorie culturală

Prelegerea cu tema „Vânătoarea: o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 27 septembrie, de la ora 20.00.

„Vânători, vânat și vânătoare: iată o istorie culturală care leagă oameni și animale și care depășește cu mult nevoia de hrană. Este sport, rit de inițiere și multe altele.

Putem înțelege mult mai bine istoria culturală a noastră, urmărind practicile de vânătoare: strategiile, armele utilizate și felul în care ele au evoluat. Este deopotrivă necesar să urmărim procesul prin care vânatul devine artă (inclusiv culinară), nu doar nevoie.

Relația dintre vânător și vânat este și ea una fundamentală pentru cercetare: ce animale erau vânate și cum se raportau oamenii la acestea, în funcție de categoriile sociale din care făceau parte. La final, o întrebare: ne-a făcut vânătoarea oameni?”, spune Marin Toma.

Sevastian Tudor, om de cultură și sport

Dialogul cu tema „Sevastian Tudor, om de cultură și de sport”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe istoricul și scriitorul Sevastian Tudor, eveniment care se va desfășura miercuri, 28 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Prezentare de carte la Centrul Cultural Pitești. Este vorba despre volumul <F.C. Argeș, primul club de fotbal din România postbelică (1953-2021)>, recent apărut, avându-l autor pe istoricul și omul de cultură și de sport Sevastian Tudor.

Volumul a suscitat și suscită un viu interes din partea fanilor echipei F.C. Argeș, a tuturor iubitorilor de lectură. Cartea domnului Sevastian Tudor, invitatul meu special, marchează împlinirea a 50 de ani de când echipa din Trivale a cucerit titlul de Campioană a României și redă amintiri din cea mai importantă perioadă a F.C. Argeș”, declară Jean Dumitrașcu.

Noaptea este ziua mea 

Spectacolul de muzică folk-hop, cu titlul „Noaptea este ziua mea”, susținut de M.C.Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, istoric, muzeograf, scriitor, cantautor, eveniment care va avea loc miercuri, 28 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Toamna, anotimpul poeților. Un interval al filosofiei, al Balanței, un timp în care, dacă observăm mai atent, lumina cade altfel pe lucruri, orizontal, egal și democratic, ca dreptatea și plusvaloarea în epoca lui Pericle, cel mai bun timp al omenirii.

Mai ales pe verde, pe care îl sufocă lent și iubitor, ca într-o poezie de Baudelaire, lumina cade irevocabil și sinucigaș. Un galben regal, strălucitor, discret și iertător. Probabil că mulți dintre artiști găsesc în noapte ziua lor.

Noaptea este ziua lor. <Robin and the backstebers> – probabil cea mai bună trupă rock din țară de câțiva ani, o coproducție Bacău (Bacovia)-Pitești – au, de altfel, niște cuvinte unice în poezia românească.

Ele sună așa: <Pe când intră seara-n noapte>. Un fel de Negru 13 care se varsă nevăzut, pe tăcute, de către mâna Ziditorului, într-un Negru 14, și așa mai departe, în Negrul strălucitor al nopților Toamnei, Toamna cu majusculă, anotimpul perfect.

Sunt M.C. Grăilă și vă invit să gustăm din mustul anului. Un timp al roadelor, un an care aduce lansarea iminentă a primului album, rodul – la rându-i – a miilor de nopți-zile petrecute în studio”, spune Octavian Dărmănescu.

Adolescență, visare și creație

Dezbaterea cu tema „Adolescență, visare și creație”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune”, coordonat de filosoful, poetul și profesorul de filosofie George Badea, avându-le invitate pe elevele Ioana Mastan și Teodora Pravăț, eveniment care se va desfășura joi, 29 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Despre dimensiunile fizice și psihice din adolescență nu e ușor să te pronunți, mai ales că te afli permanent pe un teren mișcător.

<Adolescență, visare și creație> este o temă de discuție extrem de provocatoare, pune pe orice ființă umană să răspundă la o întrebare fulminantă: este posibil să visezi și să creezi …în enigmatica adolescență?!

Am invitat la discuție două ființe <fragile>, timide, abia intrate în câmpul <minat> al adolescenței, două fete sensibile… descinse din tărâmul spiritual insolit al marelui filosof Petre Țuțea: Ioana Mastan și Teodora Pravăț, eleve la două licee remarcabile din municipiul Câmpulung Muscel. Sunt convins că invitatele mele vor răspunde cu delicatețe tuturor întrebărilor… deloc comode!”, spune George Badea.

Literatură la superlativ

Dialogul cu tema „Literatură la superlativ”, în cadrul proiectului „Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, eveniment care va avea loc joi, 29 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitata noii ediții a proiectului <Întâlniri culturale> este scriitoarea Vasilica Mitrea din Constanța, președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Dobrogea. Evenimentul va cuprinde prezentări de carte și opinii pe teme literare, sociale și istorice”, spune Silvia Giurgiu.

Confluențe literare

Spectacol-lectură, în cadrul proiectului cultural-educativ „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, joi, 29 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Evenimentul va cuprinde o lectură publică din volumul de poezii religioase <Ipostas>, semnat de scriitoarea Ecaterina Constantinescu, în interpretarea elevilor de la Școala Gimnazială <Nicolae Simonide>, membri ai <Atelierului de creație și interpretare> pe care-l coordonez. Acțiunea se va desfășura sub egida Fundației literare <Liviu Rebreanu>”, informează Allora Albulescu.

Importanța Simpozionului PERT

Dezbaterea cu tema „Importanța Simpozionului PERT”, în cadrul proiectului sub genericul „Clubul literar-artistic Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, eveniment care va avea loc vineri, 30 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Clubul literar artistic <Mona Vâlceanu> prezintă dezbaterea <Importanța Simpozionului PERT>, organizat de Fundația Culturală <Memoria> Filiala Argeș, în păstrarea conceptului de libertate ca mod de existență.

Vor participa scriitorii Ana Calina Garaș, Elena Armenescu, Mihai Antonescu din București, Mihai Neagu Basarab, directorul Bibliotecii Române din Freiburg, prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, din Pitești. În final, invitații vor citi câteva fragmente din cărțile lor, iar prof. Ilie Popa va prezenta buletinul de anul acesta al simpozionului”, spune Mona Vâlceanu.

New Profesional Consult-555×222
New Profesional Consult 570×90