930×122 CUMPANA 5

medici

Codul Rutier. Și medicii te pot lăsa fără permis!

Codul Rutier. Și medicii te pot lăsa fără permis!

Citiți și: Pitești. Medici de top din Turcia, la Spitalul Județean

Medicii sunt o categorie tratată special în Codul Rutier.

Astfel că pe lângă situațiile în care conduc un vehicul pe drumurile publice, ei pot fi sancționați, potrivit Codului Rutier, și pentru că nu-și îndeplinesc obligația legală de a trimite șoferii pe care-i au în evidență sau îngrijire la o examinare medicală de specialitate.

Citiți și: După profesori, și medicii amenință că intră în grevă!

Mai ales atunci când descoperă că aceștia suferă de o boală din lista celor ce nu permit obținerea sau reînnoirea permisului de conducere.

Astfel, Codul rutier prevede o sancțiune ce se aplică exclusiv medicilor. Mai exact, în acest act normativ scrie că “neîndeplinirea de către medic a obligației prevăzute la art. 22 alin. (6) și alin. (6^2)” reprezintă contravenție sancționabilă cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, și anume cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Codul rutier stabilește că orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător de vehicule, este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată să facă examinarea medicală a conducătorilor, cu diagnosticele constatate. De asemenea, acesta trebuie să noteze în biletul de trimitere datele de contact ale unității medicale în care își desfășoară activitatea și să consemneze emiterea biletului de trimitere în fișa medicală a conducătorului.

Lista afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de vehicule se găsește în Ordinul Ministerului Sănătății 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Printre altele, în funcție de gravitate, pot împiedica conducerea unui vehicul problemele de vedere, de auz, handicapul locomotor, anumite afecțiuni cardiovasculare sau neurologice.

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

Donaris 570×90