SMART KIDS 930X122

salarii

Cresc salariile pentru aceste categorii de persoane!

Cresc salariile pentru aceste categorii de persoane!

Citiți și: Salarii mai mari pentru profesori. Câți bani și când intră în conturi

De creșterea salariului minim brut pe țară începând cu octombrie 2023 nu vor beneficia numai angajații, ci și zilierii.

Aceasta, pentru că legea care reglementează activitatea lor a stabilit o legătură directă între remunerația celor care lucrează cu ziua și salariul minim pe țară, astfel încât plata minimă orară ce poate fi acordată zilierilor reprezintă echivalentul salarizării orare minime a angajaților ce primesc salariul minim pe țară.

Citiți și: Din ce fac argeșenii cei mai mulți bani

Astfel, legea HG 900/2023 spune:

,,Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…), se stabilește în bani, fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră”.

Anterior, tariful orar era de 18,145 lei/oră.

Pentru remunerația acestei categorii de lucrători, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat:

1. impozit pe venit (cotă 10%)

2. contribuție la pensii (cotă 25%).

Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

Beneficiarii acestui tip de activitate trebuie să știe ca sunt obligați să înregistreze, la începutul zilei de muncă, datele de identificare în Registrul electronic de evidență a zilierilor.

Nerespectarea obligațiilor referitoare la remunerația minimă pentru fiecare categorie de zilier poate atrage o amendă în valoare de 10.000 lei.

Detalii, AICI .

555×222  MAIA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3