- Publicat de: ePitești
- 25-08-2023, ora 7:52
- Știri
Decizie importantă pentru învățământ!
Decizie importantă pentru învățământ!
Citiți și: Decizie majoră pentru pensionari!Pentru ocuparea funcției de asistent universitar nu ar mai fi trebuit să fie nevoie de titlul de doctor, potrivit primelor proiecte ale Legilor învățământului, dar din forma oficială a acestora, după ce au suferit mai multe modificări, a dispărut această variantă.
Practic, regula deținerii unui titlu de doctor în cazul celor interesați să ocupe funcția de asistent universitar se păstrează și în Legea nr. 199/2023 a învăţământului superior, care va intra în vigoare în septembrie.
Citiți și: Decizie radicală! Alimente îndrăgite, interzise!Decizie importantă pentru învățământ!
Înainte, în variantele inițiale ale proiectelor noilor Legi învățământului, pentru ocuparea funcției didactice de asistent universitar ar fi fost necesară îndeplinirea standardelor de ocupare a posturilor didactice, specifice funcției, aprobate de senatul universitar, fără impunerea unor condiții de vechime și de deținere a diplomei de doctor.
Totuși, această posibilitate nu se mai regăsește acum în Legea nr. 199/2023 a învățământului superior, ce se va aplica din 3 septembrie 2023. De fapt, se menține condiția deținerii titlului de doctor în cazul celor ce doresc să ocupe funcția de asistent universitar.
La modul concret, textul legii prevede acum că ,,pentru ocuparea funcției didactice de asistent universitar este necesar ca persoana să dețină o diplomă de doctor sau să fie înmatriculată la un program de studii doctorale, fără depășirea perioadei maxime de studii, care include prelungirile admisibile conform legii. De asemenea, este necesară și îndeplinirea standardelor de ocupare a posturilor didactice, specifice funcției, aprobate de senatul universitar, fără impunerea unor condiții de vechime, conform legii”.
Și pentru celelalte funcții sau grade didactice se va menține condiția deținerii titlului de doctor. Aici intră funcția didactică de lector universitar/ șef de lucrări, cea de conferențiar și cea de profesor universitar.
În același timp, când vine vorba despre învățământul superior medical, candidații la concursul pentru ocuparea posturilor de șef de lucrări trebuie să aibă şi titlul de medic specialist, iar candidații la concursul pentru ocuparea posturilor de profesor universitar şi de conferențiar, pe cel de medic primar.
Detalii, AICI