930×122 CAPRA 5

porci

Decizie majoră! Mii de argeșeni afectați!

Decizie majoră! Mii de argeșeni afectați!

Citiți și: O importantă bancă, vândută! Ce se întâmplă cu angajații și clienții

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat un ordin care conține o serie de reguli și interdicții pentru crescătorii de porci care dețin animale pentru consum propriu.

Aceștia nu au voie să vândă porcii, iar animalele trebuie declarate și la Primărie, în Registrul Agricol.

Citiți și: PSD Argeș: Vești bune privind creșterea porcilor în gospodării

ANSVSA a publicat în dezbatere publică, pe site-ul propriu, un ordin pentru aprobarea condițiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România.

Conform noului ordin, exploataţiile noncomerciale de porcine, trebuie să îndeplinească o serie de condiții și cerințe de biosecuritate.

La această categorie se încadrează exploataţiile nonprofesionale de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deţinute de persoane fizice, în care porcii sunt crescuţi pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial.

Decizie majoră! Mii de argeșeni afectați!

Astfel gospodarii trebuie să respecte următoarele condiții:

– porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în SNIIA;
– exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar veterinar;
– porcinele să fie înregistrate în Registrul agricol la UAT-ul de care aparține exploatația;
– comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la aceștia este interzisă.

Noul ordin prevede și o serie de condiții de biosecuritate care prevăd că porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deținute de alte porcine din alte exploatații sau de animale sălbatice.

Mai mult, adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poate efectua ușor curățenia și dezinfecția.

Gospodarii trebuie și să asigure condiții pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor și încălţămintei la intrarea şi ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele.

Aceștia sunt obligați să schimbe încălţămintea la intrarea şi ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele și să folosească o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine.

Detalii, AICI.

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3