- Publicat de: ePitești
- 21-06-2024, ora 18:09
- Știri, Știri
Decizie majoră pentru proprietarii de locuințe!
Decizie majoră pentru proprietarii de locuințe!
Citiți și: Greșeala des întâlnită la bloc care poate duce la pierderea locuinței! Mare atențieO lege cu modificări la Codul fiscal a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial.
Însă aplicarea acesteia va începe de anul viitor.
Citiți și: ANAF taxează dur acești români: Amenzi mari pentru cei ce nu plătescMai exact, documentul extinde lista situațiilor pentru care nu se datorează impozit pe clădiri.
Va include perioada în care se desfășoară reabilitarea clădirilor clasificate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice.
Legea 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 456 alin. (1) lit. x), prevede scutiri de impozit pentru clădirile clasate ca monumente istorice care au fațada renovată, cu excepția încăperilor folosite în scopuri economice.
Legea 192/2024 stabilește completarea acestui articol, oferind scutiri de impozit pentru clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice.
Chiar și pentru cele care încă nu au fațada renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Decizie majoră pentru proprietarii de locuințe!
Astfel, aceste categorii de imobile vor beneficia de scutire de impozit pe perioada lucrărilor de renovare sau reabilitare, de la emiterea autorizației de construcție până la recepția finală a lucrărilor.
De reținut, această scutire se va aplica în conformitate cu legislația privind ajutorul de stat.
De asemenea, scutirea se va extinde și pentru lucrările aflate deja în curs la data intrării în vigoare a noilor prevederi, conform Avocatnet.ro.
Noile prevederi vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Conform motivării măsurii, cele mai recente clasificări ale Ministerului Culturii arată că România are peste 30.000 de monumente istorice.
Multe necesită lucrări semnificative de reabilitare, consolidare sau renovare.
Documentul subliniază că aceste monumente au o valoare istorică incontestabilă.
Iar reabilitarea lor este importantă atât din punct de vedere cultural, cât și pentru valorificarea lor ca resurse turistice de interes local și național.
Inițiatorii susțin că, pentru a reabilita urgent cât mai multe monumente istorice, este importantă facilitarea colaborării dintre instituțiile publice și proprietarii monumentelor.
În plus, în contextul existenței unor bugete locale limitate, oferirea de facilități fiscale proprietarilor de clădiri clasate ca monumente istorice este considerată un potențial stimul pentru restaurarea și reabilitarea acestor monumente.