New Profesional Consult 930 x 122

minori

Dosare penale pentru folosirea minorilor la muncă!

Dosare penale pentru folosirea minorilor la muncă!

Citiți și: Pitești. Dosar penal pentru trei puștani! Acuzații deosebit de grave

Atunci când lucrează cu minori, angajatorii trebuie să țină cont de o serie de reguli legate de maximul orelor de lucru, imposibilitatea de a presta muncă suplimentară sau de noapte.

Însă cea mai importantă regulă ce trebuie urmată, raportându-ne la consecințele nerespectării ei, este cea legată de vârstă de la care pot munci minorii, relatează Avocatnet.ro.

Citiți și: Anunț important privind plata pensiilor în decembrie!

Codul muncii stabilește că un minor poate fi angajat începând cu vârsta de 16 ani sau 15 ani, dacă are acordul părinților, și pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, fără a i se periclita sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.

De asemenea, regulile ce trebuie respectate de angajatorii cu salariați minori sunt următoarele:

-programul de lucru maxim este de 6 ore pe zi/30 de ore pe săptămănă, fiind considerat un program full-time;

-nu pot presta munca suplimentară;

-nu pot presta muncă de noapte;

-nu pot lucra în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase;

-au dreptul la o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, dacă durata zilnică de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate;

-primesc cel puțin 3 zile lucrătoare în plus la concediul de odihnă.

Angajatorii care nu respectă aceste reguli, precum și cea legată de vârsta minimă de angajare nu riscă doar amenzi, ci chiar pedepse cu închisoarea.

„Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, este prevăzut în Codul muncii, la art. 265, alin. (1).

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3