Eurial 930 x 122

ciclism

După 2.500 de km pe bicicletă, prin 10 țări, Emil ajunge la Pitești! Să-i fim alături!

După 2.500 de km pe bicicletă, prin 10 țări, Emil ajunge la Pitești! Să-i fim alături!

Citiți și: 2.500 km de determinare: Emil Cențiu, ciclistul care a uimit Europa pe două roți, a ajuns la Pitești

Călătoria lui Emil Cențiu se apropie de final. Piteșteanul pasionat de educația STEAM și software developer, stabilit în Londra, este în țară.

Iar marți, 17 septembrie, ajunge în Pitești. Va fi așteptat de întreaga echipă, de susținători și donatori în Piața Primăriei.

Citiți și: Peste 1000 de copii la Romanian Science Festival în Mioveni

Însă oricine dorește să ia parte la această aventură poate să îi fie alături lui Emil. Detalii și AICI.

Inclusiv pe traseu. Mâine, 16 septembrie, este pe Transfăgărășan, până la Curtea de Argeș. Ultima etapă a celor 2.462 de kilometri o va parcurge marți: de la Curtea de Argeș la Pitești.

ePitești a luat legătura cu Emil. Era pe drum, astăzi, în jurul orei 15. Nu știa exact unde se află, probabil în apropiere de Cârțișoara, Sibiu. Ne-a spus că este „soare și bine” în locul în care a poposit pentru câteva minute, cât a discutat cu un reporter al publicației noastre. 

„E bine, acum e bine! Mai e doar mâine de tras și gata!”, ne spune Emil.

Tânărul ciclist a plecat pe 30 august 2024 din Trafalgar Square, Londra.

Și a trecut prin 10 țări: Regatul Unit, Franța, Olanda, Belgia, Germania, Republica Cehă, Austria, Slovacia, Ungaria și România. L-am întrebat unde a fost cel mai dificil. Și cum a fost întâmpinat de oameni.

„În Germania, de departe. Abrupt, câțiva kilometri foarte grei, o căldură foarte mare… Numai pene nu am avut, dar au venit și ele în Cehia, într-o zi în care a fost foare grea, am făcut vreo 7-8 pene.

Am fost întâmpinat foarte bine, de mentorii cu care m-am întâlnit. Și cei la care am stat m-au tratat regește. Oamenii de pe stradă foarte prietenoși, în general.”

După 2.500 de km pe bicicletă, prin 10 țări, Emil ajunge la Pitești! Să-i fim alături!

Trebuie menționat că este pentru prima dată când Emil face acest lucru. Recunoaște că s-a gândit la un traseu Marea Britanie-România, pe bicicletă, și în urmă cu 6 ani, când a mers la facultate, în Londra.

Însă, până anul trecut, totul a fost la stadiul de idee. Acum, această idee a fost pusă în practică. Iar totul ia sfârșit pe 17 septembrie. La o zi distanță, la Pitești, începe a cincea ediție a Romanian Science Festival.

Emil este mentor în cadrul acestui proiect încă de la prima ediție, pe când era student la Universitatea Bristol din Marea Britanie.

„Îi încurajez pe toți să vină la festival, să pună întrebări, să ne exploateze, oarecum.”, mai punctează, pentru ePitești, Emil Cențiu.

De altfel, scopul acestui efort impresionant este de a strânge fonduri pentru Romanian Science Festival (RSF), cel mai mare festival național dedicat promovării științelor în rândul elevilor.

 

Festivalul promovează educația STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică) prin activități interactive și mentorat, oferindu-le tinerilor șansa de a experimenta știința într-un mod practic.

Iar fonduri s-au strâns, ne declară și Cezara Nedelea, membră a echipei RSF, care l-a și susținut pe Emil.

„Ne-a surprins foarte tare toată susținerea. Și toate donațiile pe care le-am primit. Donațiile încă sunt deschise, cine vrea își poate arăta susținerea.

Iar marți, după 2.500 de km, Emil va ajunge în Pitești ca să înceapă evenimentul.

O să îl aștepetăm la ora 3 (n.r. după-amiază), în Piața Primăriei, toată echipa. Și vrem să îi invităm și pe susținători, pe cei care au donat, să vină să îi arătăm lui Emil toată susținerea din comunitate.

Întreaga experiență a fost solicitantă și pentru colegii lui Emil, nu numai pentru el.

„În spatele acestei campanii există o echipă întreagă. În primul rând, a făcut grafică pentru stickere, vor fi și în Piața Primăriei, vedeți și pe paginile noastre că Emil le lipește în țările în care ajunge.

Persoanele care au ajutat cu traseul și descărcau în fiecare zi formatul care îi trebuie pentru GPS, persoane responsabile în fiecare zi de cazarea lui Emil.

Ne anunța undeva la 16 că ajunge într-un anumit oraș. Pe lângă distanța foarte mare, nu aveam întotdeauna certitudinea că traseul este fix.

Suntem o echipă foarte mare în spatele lui, mereu pregătiți de orice anunț ne mai dă Emil. Și păstrăm zilnic legătura cu el.”

Pe pagina de Facebook a Festivalului a fost lansat și un concurs. 

„Câștigă un tricou Romanian Science Festival! Fiecare poză cu Emil Cenţiu primită de astăzi până marți la ora 12:30 va primi cadou un tricou RSF.

Tot ce trebuie să faceți este, dacă îl găsiți pe Emil pe traseu, să ne trimiteți aici sau pe pagina Romanian Science Festival de Instagram un mesaj cu poza voastră cu Emil!

Suntem convinși că se va bucura să îl salutați și să îi transmiteți niște cuvinte de susținere.”

RSF este cea mai mare inițiativă națională de promovare a științei în rândul elevilor din România. Cu ajutorul a peste 150 de mentori români din diaspora, festivalul a ajuns la peste 133.000 de elevi din toate mediile sociale.

În 2022, RSF a fost premiat la Berlin pentru implicarea sa în educația științifică globală.

Pentru mai multe detalii, vizitați:

www.romaniansciencefestival.ro

www.facebook.com/romaniansciencefestival

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.

Eurial 555 x222
570 X 90 POSADA 3