930X122 MAIA

grindina

DESPĂGUBIRI PENTRU AGRICULTORII AFECTAȚI DE GRINDINĂ

Agricultorii care au avut pagube din cauza căderilor de grindină vor fi ajutați printr-o schemă de minimis similară celei aplicate în 2012, anunță vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Citiți și: Pitești. Pagubă de mii € pentru un BMW de LUX, în Centru

Trebuie, însă, ca mai întâi să fie făcută o evaluare a acestor pagube: „Nu avem încă finalizată o evaluare exactă a pagubelor. Au existat pagube în jurul Bucureștiului atunci când a căzut grindina și acolo cu siguranță vom găsi soluții să intervenim, pentru că au fost solarii distruse. Cred că vă amintiți că în anul 2012 una dintre primele măsuri pe care le-am luat a fost să-i ajutăm pe cei din zona Galațiului afectați de căderi de zăpadă. Vom face tot posibilul să-i ajutăm printr-o schemă de minimis pe cei care au avut acum aceste necazuri.” Ministrul Agriculturii precizează că ajutorul de minimis va putea fi orientat și către persoane fizice, nu numai către asociații.

Pe de altă parte, Daniel Constantin afirmă că pe termen mediu soluția în astfel de situații vor fi fondurile mutuale: „Soluția pe termen mediu, am mai spus-o, o reprezintă fondurile mutuale. Avem legislație pregătită și fonduri europene imediat ce se va aproba Programul Național de Dezvoltare Rurală și atunci toți cei care vor fi membri, prin contribuția ministerului și prin fonduri europene, vor primi despăgubiri.”

Citiți și: Video – Natura s-a dezlănțuit. A plouat cu gheață în masivul Iezer-Păpușa

În ceea ce privește situația culturilor agricole, ministrul spune că până acum agricultura a beneficiat de pe urma căderilor de precipitații, chiar dacă în unele zone, pe suprafețe mici, s-au înregistrat pagube și că ar mai fi nevoie de ceva precipitații și în această lună: „Au fost și anumite suprafețe afectate de ploi, dar nesemnificative, însă în anumite zone, precum Călărași și Ialomița, nu au căzut precipitații. În timp ce în Mehedinți erau căderi masive, în Ialomița se iriga. Cred că pentru agricultură ar mai trebui să avem ceva ploi în luna mai. Până acum culturile de toamnă arată foarte bine, dar nu vreau să fac estimări pe producții pentru a nu influența într-o formă sau alta prețurile. Eu zic, însă, că sunt premise foarte bune și anul acesta.”

555×222  MAIA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3