930×122 CAPRA 5

electrică

Prețurile energiei electrice o iau razna!

Prețurile energiei electrice o iau razna!

Citiți și: Dezastru la stațiile peco! Șoferii, șoc total!

Prețul energiei electrice cu livrare în viitor sparge prag după prag. Pe fondul incertitudinilor legate de iarna care vine și de ce se va întâmpla cu gazele, energia comercializată pe contracte bilaterale a ajuns să depășească pragul de 500 de euro/MWh, anunță Economica.net.

În data de 4 august, Nuclearelectrica, compania de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a scos la vânzare pe piața de contracte bilaterală de la București – licitație extinsă, patru pachete de energie electrică tip bandă, de câte 10 MW fiecare, cu livrare în primele patru luni din anul 2023: 1 ianuarie-30 aprilie.

Citiți și: O nouă firmă pe piața RCA! Prețuri sub medie!

Compania a cerut, de fiecare dată, 1.900 de lei/MWh, un preț oricum mare, dar, în urma ofertelor de cumpărare, a vândut energia la prețuri de-a dreptul astronomice. Astfel un pachet (28,8 GWh), a fost cumpărat de Petrom la prețul de 2.492 de lei/MWh, iar altul la prețul rotund de 2.500 de lei/MWh.

Este cel mai mare preț înregistrat pe această piață pentru energie cu livrare în primul trimestru din 2023, prețuri comparabile fiind înregistrate pe această piață doar pentru energie cu livrare peste o lună sau două luni.

Aceste tranzacții arată că prețurile la energie electrică continua să crească în piețe, încât se ajunge la un preț plafonat al energiei active și de 100 de lei/MWh plătit de oameni în facturi. Diferența dintre prețul uriaș din piață și acest preț este decontată (abia se fac primele plăți, acum, pentru aprilie) de către Guvern furnizorilor. Cum aceste prețuri din piață sunt tot mai mari, și Guvernul va avea de plată mai mult, iar sumele sunt uriașe.

Sursă foto: libertatea.ro

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Un comentariu

  • Cristi spune:

    Fiindcă au scos intenționat pachete mici, pentru cine este interesat să poată vinde, probabil cei cu parcuri foto.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90