Donaris 930 x 122

impozit

Schimbări la impozitarea vânzării locuințelor și terenurilor!

Schimbări la impozitarea vânzării locuințelor și terenurilor!

Citiți și: Atenție! Obligatoriu pentru toți proprietarii de locuințe!

Din 2023, prevederile actuale privind impozitarea în cazul veniturilor din tranzacțiile imobiliare se vor modifica, după cum apare într-un proiect de ordonanță recent, astfel încât se va elimina plafonul neimpozabil actual și vor fi introduse cote diferențiate de impozitare, calculate în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut locuința sau terenul în cauză.

Un proiect de OG stabilește modificarea prevederilor fiscale actuale privind transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia (separarea drepturilor reale distincte – posesia, folosința și dispoziția) asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii.

Citiți și: Anunțul momentului pentru cei care vor o locuință!

Mai exact, vor apărea două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare, calculate în funcție de perioada în care a fost deținută respectiva proprietate:
3% pentru construcţiile de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv;
1% pentru imobilele amintite, deținute o perioadă mai mare de trei ani.

Totodată, prin proiectul de față se dorește eliminarea plafonului neimpozabil de 450.000 de lei stabilit de Codul fiscal, reprezentând deducere din valoarea tranzacției la stabilirea venitului impozabil.

În prezent, persoanele care obțin venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil, acesta stabilindu-se prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 de lei.

Schimbările privind modul în care vor fi impozitate tranzacțiile imobiliare se vor aplica de la 1 ianuarie 2023.

Același proiect stabilește și faptul că, de anul viitor, persoanele fizice vor putea beneficia de TVA de 5% la cumpărarea unei singure locuințe.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90