New Profesional Consult 930 x 122

datorii

Veste bună pentru cei cu datorii la Fisc!

Veste bună pentru cei cu datorii la Fisc!

Citiți și: Pitești. Mesaj de amenințare la Finanțe! Intervenție în forță!

În primele șapte zile ale fiecărui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anulează automat anumite datorii existente la finele anului precedent.

Astfel, la începutul lunii ianuarie 2023 sunt anulate automat datoriile până în 40 de lei, care figurau în evidențe la 31 decembrie 2022.

Citiți și: Amnistie fiscală! Ce datorii se șterg!

Datoriile fiscale mai mici de 40 de lei, aflate în evidența ANAF la data de 31 decembrie 2022, sunt șterse automat în primele șapte zile ale anului 2023.

Concret, „creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori”, prevede Codul de procedură fiscală la articolul 266.

Prin excepție, în cazul datoriilor fiscale locale, autoritățile pot stabili un plafon mai mic de 40 de lei pentru anularea automată la început de an.

Termenul de șapte zile pentru ștergerea datoriilor fiscale sub 40 de lei este prevăzut în Ordinul ANAF nr. 727/2019.

În esență, anularea acestor mici datorii se face pentru că cheltuielile de executare silită sunt mai mari decât sumele ce trebuie recuperate de ANAF.

Creanțele fiscale sunt, în esență, impozitele, taxele și contribuțiile sociale, precum și dobânzile, penalitățile sau majorările aferente acestora.

Foto: Arhivă ePitești.ro

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Donaris 570×90