SMART KIDS 930X122

credite

Veste proastă pentru cei care au credite!

De azi cresc din nou ratele la credite.

Citiți și: Controale la cele mai mari bănci din România

Ratele pentru peste o treime din creditele ipotecare de la bănci vor crește începând de azi ca urmare a actualizării indicatorului de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC).

Vor fi actualizate și graficele de rambursare pentru o parte din debitorii care au credite ipotecare legate de ROBOR, care a înregistrat o nouă creștere usturătoare ce duce la rate mai mari cu aproape jumătate decât cele plătite în ultimul trimestru al lui 2021, conform Profit.ro.

Citiți și: Creditele românilor vor exploda

Din toamnă, IRCC crește din nou și mult mai amplu, cu cel mai ridicat pas de la introducerea indicatorului. Analiștii văd niveluri și mai ridicate ale dobânzilor în perioada următoare.

De la începutul lunii iulie și până la finele lunii septembrie se va aplica noua valoare a IRCC, de 2,65%, în creștere de la 1,86% în trimestrul precedent.

Noua valoare este calculată pe baza dobânzilor la tranzacțiile interbancare din ianuarie-martie, când inflația anuală era mai redusă și dobânda cheie, mai mică. IRCC se aplică pentru 36% din creditele ipotecare. Pentru 17% din contracte dobânda este fixă și pentru restul de 47% rata este stabilită în funcție de ROBOR.

În cazul ROBOR, cotația a înregistrat o creștere chiar mai amplă decât la IRCC în trimestrul al doilea. Media ROBOR la 3 luni din aprilie-iunie a ajuns la 5,49% de la 3,65% în ianuarie-martie (+1,84 pp) și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după 2013. În această săptămână, ROBOR la 3 luni a depășit 6,4%, nivel atins ultima oară în 2011.

Foto descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3