Donaris 930 x 122

alegeri

EFECTELE NEAȘTEPTATE ALE UNUI VOT PLICTICOS ASUPRA UNUI JUDEȚ ROȘU

Efectele neașteptate ale unui vot plicticos asupra unui județ roșu. Gata, a trecut primul tur de la alegerile prezidențiale de anul ăsta. Cu un câștigător deja cunoscut, dar și cu niște surprize neplăcute cam pentru toată lumea. Inclusiv în zona mea de interes, adică Pitești și județul Argeș.

Citiți și: Primarul Dănuț Stroe și-a lansat o nouă candidatură în Bradu

Dar mai întâi să vedem cum a fost la nivel internațional. Am fost, noi, cei din diaspora, mai mulți ca niciodată la vot. O fi avut, mă gândesc, legătură cu cele trei zile de votare, care-au redus la aproape zero cozile pe care le-am tras la precedentele alegeri. Am votat așa cum știți și probabil ne vom menține opțiunea și în turul doi, chiar dacă niciunul dintre candidații rămași în cursă nu vin pe la noi să ne roage frumos să-i votăm.

După aceea au fost cei din țară, care n-au fost așa de interesați, drept pentru care prezența a fost mai mică decât la precedentul tur I de prezidențiale. Nu zic că n-au fost motive, mai ales că de data asta n-am mai avut demagogi spectaculoși în prim-plan, ceea ce a dus la o campanie patetică și plicticoasă. N-a fost, însă, și cazul Argeșului, care-a înregistrat una dintre cele mai bune prezențe la urne din țară. Iar rezultatul a fost unul pe măsură, cu partidul care stăpânește județul de decenii întregi câștigând la o foarte mică diferență de noul partid de guvernământ.

Citiți și: Oficial. Gentea a făcut anunțul și începe „lupta”!

În plus, candidatul așa-zis independent, susținut, însă, de două partide, originar chiar din zonă, a scos cel mai bun scor al lui din toate circumscripțiile. Nu pentru că ar fi fost extraordinar, ci pentru că mulți membri de rând ai respectivelor partide au muncit pentru el. A fost, de altfel, și cazul celorlalte formațiuni importante din județ, care s-au implicat masiv, în pofida unor candidați mai degrabă greu de votat.

Pe total general, a fost o rundă de alegeri care-a lovit formațiunea care ne-a guvernat până de curând. Și la nivel național, și la nivel argeșean, chiar dacă aici organizația care n-a mai reușit să-și impună un ministru de ani buni a scos procente bune peste media candidatei sale. Și asta pentru că actualii guvernanți au profitat de trendul pe care se află, în ciuda unei organizații județene plină de bisericuțe, și se arată amenințători în perspectiva alegerilor locale și parlamentare de la anul.

La final de scrutin, noi, cei care ne-am dori și un alt fel de guvernare în Pitești și în întreg județul, avem motive de optimism. Astfel, vedem că șapte din zece votanți argeșeni au avut alte preferințe decât partidul care domină autoritar județul încă de la Revoluție. Sigur, mai sunt și partidulețe care trăiesc din firimiturile aruncate de stăpânii Argeșului, dar aportul lor electoral este mult mai mic decât își doresc liderii lor.

Este limpede că, dacă formațiunile serioase se unesc, la anul județul va scăpa, în premieră, de culoarea sa roșie. Firește, depinde și de guvernarea care tocmai a început, care va trebui să demonstreze, printre altele, că județul Brătienilor merită mai multă atenție decât a primit în epoca dominației teleormănene.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90