263×587 MAIA

Pitești, orașul lalelelor și… al secretelor: Mistere adânci pe care nici măcar localnicii nu le știu

Mistere adânci

Cu o istorie ce se întinde pe mai bine de șase secole, Piteștiul nu este doar un punct pe harta României, ci un oraș plin de povești, tradiții și inovație.

De la festivaluri floricole și monumente unice în Europa de Est, până la repere sportive și spirituale, Piteștiul surprinde prin bogăția sa culturală și diversitatea identitară.

Eurial 930 x 122 eurial
555×222  MAIA

Cei de la Atlas Geografic au realizat o selecție cu 15 dintre cele mai interesante curiozități despre oraș – iar noi le prezentăm mai jos, într-o formă care ne amintește de ce Piteștiul rămâne un loc special.

1. Piteștiul, atestat de peste 630 de ani

Prima atestare documentară a orașului datează din 20 mai 1388, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, fiind unul dintre cele mai vechi orașe din Țara Românească.

Pitești vechi
Sursă foto: adevarul.ro

2. Simfonia Lalelelor – simbolul orașului

Din 1978, orașul găzduiește anual „Simfonia Lalelelor”, un festival floricol de renume național și internațional, care a consacrat Piteștiul drept „Orașul Lalelelor”.

Simfonia Lalelelor

3. Un centru educațional regional

Piteștiul adăpostește două universități importante: Universitatea din Pitești și Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, contribuind constant la formarea generațiilor tinere de specialiști.

Universitatea din Pitești

4. Populația în scădere

Conform recensământului din 2021, orașul are o populație de 141.275 de locuitori, în scădere cu circa 9% față de 2011, când avea 155.383.

Eurial 930 x 122 eurial
Eurial 555 x222

Pitești – orașul secretelor: Mistere adânci pe care nici măcar localnicii nu le știu

Tendința reflectă un fenomen general prezent în multe orașe din România.

locuitori Pitești

5. Zona metropolitană depășește 210.000 de locuitori

Extinsă și incluzând localități precum Mioveni și Bradu, zona metropolitană a Piteștiului adună peste 210.000 de locuitori, potrivit Institutului Național de Statistică.

6. Dacia – motorul economic al județului

Situată la doar 15 km de Pitești, uzina Dacia de la Mioveni este cel mai mare angajator din județul Argeș, având un rol esențial în economia locală și națională.

Uzina Dacia

7. Piteștiul – locul 13 în România

Ca număr de locuitori, Piteștiul ocupă locul 13 în clasamentul orașelor din România și rămâne un important centru economic, educațional și cultural al regiunii.

8. FC Argeș – legendă a fotbalului românesc

Clubul FC Argeș, fondat în 1953, a devenit un simbol al sportului românesc, câștigând două titluri de campioană națională în 1972 și 1979 și fiind legat de nume mari ale fotbalului, precum Nicolae Dobrin.

930X122 MAIA
[555x222px]TârgDeJucării_epitesti

Nicolae Dobrin

9. Fântâna arteziană din Piața Primăriei – unică în Estul Europei

Inaugurată în 2008, această fântână spectaculoasă are 1.000 de guri de apă și o orgă de lumini sincronizată cu muzica – un spectacol urban rar întâlnit în Europa de Est.

Fântână muzicală Pitești

10. Biserica Grecilor – una dintre cele mai vechi din oraș

Cunoscută și sub acest nume, biserica a fost construită în 1564 de logofătul Ioan Norocea și este un simbol al continuității religioase în Pitești.

11. Mănăstirea Trivale și legenda lui Mihai Viteazul

Situată în Parcul Trivale, mănăstirea datează din secolul al XVI-lea și, potrivit unei legende, ar fi adăpostit pentru o perioadă capul lui Mihai Viteazul.

Schit Trivale
Sursa foto: cjarges.ro

12. Biserica Sfântul Gheorghe – simbol domnesc

Ridicată din inițiativa domnitorului Constantin Șerban, această biserică are o amplasare centrală și reprezintă simbolic legătura dintre puterea domnească și viața economică a orașului.

Biserica Sfântul Gheorghe Pitești

Eurial 930 x 122 eurial
HerasMed (555 x 222 px)

13. Piramida din cartierul Prundu

Un element arhitectural aparte, în anii ’80, în cartierul Prundu, a fost ridicată o replică la scară 1:10 a Marii Piramide din Giza, realizată din sticlă și oțel.

Piramidă Prundu
Sursă foto: reddit.com

14. Biserica Adormirea Maicii Domnului – spiritualitate și tradiție

Edificată în 1818 de Ioan Mavrodolu, pe locul unei bisericuțe de lemn din 1752, biserica este un exemplu de continuitate arhitecturală și spirituală în centrul orașului.

Biserica Mavrodolu Pitești

15. Tradiții vii în jurul Piteștiului

Piteștiul și localitățile din jur păstrează meșteșuguri tradiționale precum olăritul, țesutul sau sculptura în lemn, contribuind la conservarea identității culturale a zonei.

Piteștiul nu este doar un oraș cu trecut bogat, ci și un spațiu viu, care combină tradiția cu modernitatea. Fie că vorbim despre istorie, cultură, educație sau inovație, fiecare colț al orașului are o poveste de spus. Iar aceste curiozități sunt doar o parte din ceea ce face Piteștiul un loc deosebit pe harta României.

pizzeria-sapori-italia 263 587