930 x122 grota rece

campanie

SALVAȚI PĂDUREA ȘI DUPĂ CAMPANIA ELECTORALĂ!

Salvați pădurea și după campania electorală! Oriunde aș merge, în lumea largă, nu voi putea uita cel mai important loc din țara mea natală, pentru mine, acolo unde revin cu drag și emoție ori de câte ori mă întorc în orașul meu. Este vorba despre Pădurea Trivale, pe care am descoperit-o la puțină vreme după care m-am mutat în Pitești, acum aproape patru decenii, și de care m-am îndrăgostit la prima vedere a ochilor mei de copil.

Citiți și: Încalci regulile, plătești pe loc: Camerele inteligente nu iartă

Am fost acolo și pe vremea lui Ceaușescu, la zoo sau la unicul restaurant de pe-atunci, la fel de gol ca toate altele, compensând însă din plin cu peisajul de un contrast izbitor cu lumea mea plină de betoane socialiste. Am continuat să merg pe Trivale, cum se spune, și când am mai crescut, ba chiar, la un moment dat, am și locuit în cartierul cu același nume. Așa am făcut și acum o lună, la ultima vizită în Pitești, și voi face și la proxima mea revenire pe meleagurile argeșene.

Drept pentru care, în virtutea atașamentului meu pentru Trivale, nu mi-e deloc indiferentă soarta acestei unice perle a orașului. Mai ales după ce, acum câteva săptămâni, când am intrat un pic mai în interior, am văzut stivele de copaci altădată falnici zăcând în așteptarea camioanelor destinate fabricilor de cherestea și/sau mobilă. M-a durut aproape fizic și m-am revoltat în fața apropiaților, promițându-mi că voi ajunge să scriu pe tema asta cât de curând posibil. După care am văzut că nu sunt singurul care are o problemă cu starea actuală a Pădurii Trivale.

Citiți și: Copilărie uitată și regăsită pe Trivale. Se poate și în 2024

Reprezentanții unui partid politic, oameni de-o vârstă cu mine, de altfel, au decis să facă ceva pentru salvarea pădurii. Și au lansat două proiecte, unul pentru extinderea Parcului Trivale și unul pentru transformarea pădurii în arie protejată de interes local. Și au anunțat că vor strânge semnături, deși, sincer să fiu, nu-mi dau seama de ce este nevoie de tocmai 7.500. După care proiectele acelea ar trebui introduse în Consiliul local Pitești, acolo unde respectivul partid politic nu are majoritate, cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Știind prea bine cum se votează la nivel local, mai ales în perioadă electorală, mă îndoiesc sincer că inițiativa va avea succes. Poate și pentru că este promovată de un fost candidat la primărie, actual și probabil viitor consilier local, și de un foarte posibil candidat la aceeași funcție importantă, fiind deci foarte ușor de interpretat demersul, altminteri legitim și chiar urgent, ca fiind unul politic.

Și probabil că mulți piteșteni interesați de soarta pădurii nu vor semna pentru susținerea proiectelor tocmai pentru că inițiativa aparține unor oameni implicați politic. De aceea mă gândesc că o extindere a inițiativei dincolo de implicarea unui singur partid, oricât de bine intenționați ar fi membrii săi, ar avea mult mai mult succes.

Implicați, dragi prieteni politicieni, organizațiile non-guvernamentale, atât cele care sunt interesate de mediu, cât și celelalte. Mergeți și pe la promotorii protestelor din ultimii ani, parcă prea interesați și ei de politică în ultimii ani. Și solicitați implicarea tuturor partidelor din Pitești, pentru că Trivalea îi privește pe toți piteștenii, nu doar pe membrii și simpatizanții unei anumite formațiuni.

Propuneți un pact pentru salvarea pădurii, pe care să-l susțină inclusiv presa, indiferent de orientarea ei politică. Promovați acțiunea cât mai mult pe rețelele sociale, organizând inclusiv evenimente de genul flash-mob sau concerte pentru strângere de fonduri. Așa sunt convins că vor veni cu mult mai multe semnături, care nu-i vor lăsa indiferenți pe aleșii vremelnici ai urbei, indiferent de comanda politică de care ascultă. Așa vor fi mai multe șanse ca proiectul de salvare a pădurii Trivale să trăiască și să aibă rezultate și după campania electorală.

555×222 grota rece
New Profesional Consult 570×90