930 x122 grota rece

notificări cetățeni

Actele care se schimbă în România. Anunț important pentru toți românii

Actele care se schimbă în România. Anunț important pentru toți românii

Citiți și: Sancțiuni fără precedent! Până la 7 ani de închisoare și amendă de 150.000 lei!

Potrivit unui proiect de lege aflat la dezbaterea Senatului, cetățenii ar putea primi notificări cu trei luni înainte ca cartea de identitate, pașaportul sau permisul de conducere să le expire.

Autoritățile competente vor trimite aceste notificări prin SMS sau e-mail.

Citiți și: Admitere la liceu fără examen

Propunerea legislativă vizează modificarea a trei acte normative importante: OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate și OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Fiecare dintre ele va stabili că expirarea valabilității actelor pe care le reglementează va trebui anunțată de autorități cetățenilor. Aceste anunțuri vor fi făcute cu 90 de zile înainte de acel moment, conform Avocatnet.ro.

Astfel, cetățenii vor fi informați în avans despre expirarea actelor lor și vor putea lua măsurile necesare pentru a le reînnoi în timp util.

În prezent, cetățenii primesc un SMS când pașapoartele le intră în ultimele șase luni de valabilitate. Chiar acum câteva zile, s-a anunțat că acest proiect ar extinde notificarea și pentru alte acte.

Proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament pentru a se putea aplica. După ce trece de Parlament, proiectul de lege trebuie să fie promulgat, iar ulterior publicat în Monitorul Oficial.

Foto descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90