Pentru a afla soarta acestui proiect și stadiul în care se află, Alex Ivan, directorul publicației ePitești.ro, a discutat cu inițiatorul său, Gelu Tofan.
Mare ne-a fost mirarea să aflăm că, printr-o coincidență (sau nu), Tofan ne-a mărturisit că s-a discutat despre acest proiect în cadrul unei întâlniri cu Ordinul Arhitecților, fix în ziua în care a fost contactat de noi (n.r. ieri, 4 martie), adică la peste doi ani de când a fost inițiat proiectul:
,,Este prins într-un nou proiect integrat pe zona centrală, la care lucrăm, și vom ține cont de DALI-ul (n.r. document de avizare a lucrărilor de intervenții) aprobat atunci când l-am propus eu.
DALI-ul este aprobat în Consiliul Local și va fi luat în calcul de Ordinul Arhitecților care, în acest moment, sunt cu noi în derulare pe acest proiect concurs de soluții și va fi prins într-un proiect integrat. (…)
Au trecut peste doi ani pentru că trebuie să ai sursa de finanțare în spate când faci un proiect.
Iar sursa de finanțare pe mobilitate urbană, unde avem alocați 8 milioane de euro, va fi destinată pentru această Piață Pitești, toată.
Nu știu care va fi perimetrul, zona, lucrăm la proiect acum, nu vă pot da detalii și nu mă ocup eu de el, decât așa, informativ. (…)
Orizontul de timp este de 300 de zile începând de azi (n.r. ieri, 04 martie), ca să putem să depunem proiectul la fondurile europene.
Am calculat noi chiar astăzi (n.r. ieri, 4 martie), că am avut o întâlnire cu Ordinul Arhitecților, adică cu câțiva arhitecți de la București.
Astăzi am fost online cu ei.
Astăzi am vorbit de acest proiect, da, chiar astăzi am vorbit!
Chiar astăzi am discutat, să vedeți ce coincidență!
Am pe cineva de la fondurile europene, revine cu apel„, ne-a declarat Gelu Tofan, city manager al municipiului Pitești.
,,09.07 2026 este termenul final, atunci se închide apelul de proiecte.
Sunt 491 de zile, eu vă spun în număr de zile pentru că așa sunt publicate pe ADR (n.r. Agenţia pentru Dezvoltare Regională).
Până atunci este obligatoriu să depunem cererea de finanțare.
Deci, până atunci vom avea inclusiv proiectul tehnic.
Adică se desfășoară concursul de soluții, se încheie un contract cu câștigătorul pentru realizarea SF PT (n.r. studiu de fezabilitate Proiect Tehnic) și se depune cererea de finanțare.
Nu stăm până atunci pentru a-l depune. Linia este deschisă, putem să-l depunem oricând suntem gata cu documentațiile tehnice. (…)”, transmite Nicoleta Gorss, cu privire la proiectul de regenerare urbană a Pieței Pitești.
Despre proiectul aprobat la finalul lui 2022 și inițiat de Gelu Tofan, cu privire la ruinele Bisericii ,,Sfântul Nicolae”, consilierul Gross declară:
,,Îl integrăm, exact.
Da, acum, în lumina noilor intervenții ce se intenționează a se face în centrul orașului, trebuie obligatoriu integrat și acest DALI (n.r. document de avizare a lucrărilor de intervenții pentru ruinele bisericii), să înțeleg că este un un DALI aprobat, deci sunt niște indicatori tehnico-economici aprobați pentru această punere în valoare a ruinelor, să se integreze în proiectul mare (….)
Având în vedere faptul că demarăm, undeva săptămâna viitoare, maxim două săptămâni, demarăm această procedură de concurs de soluții, nu ar mai fi ceva.. dacă tot nu s-au început lucrările pentru punerea în valoare (n.r. a ruinelor), să-l integrăm și pe acesta în cel mare și să fim siguri că facem o treabă coerentă (…)
Cu siguranță, el este… chiar astăzi (n.r. ieri) am avut o ședință cu Ordinul Arhitecților și le-am spus că noi avem, pentru acel obiectiv, avem ceva aprobat direct.
Ăla va fi cumva inclus în concurs.
Este inclus!
Deci, vom pune, în cadrul concursului de soluții pe care îl demarăm, o să punem la dispoziția participanților DALI-ul care e deja făcut și aprobat.
El va fi integrat în conceptul ăsta mare, cu tot centrul.
În niciun caz nu se renunță la el (…).
Având în vedere faptul că, între timp (n.r. de când s-a aprobat DALI-ul din 2022 până în prezent), a apărut și această oportunitate de finanțare, pentru regenerarea întregii zone, considerăm oportun să-l integrăm și pe acesta micuț.„, transmite, pentru ePitești.ro, Nicoleta Gross, consilier la Serviciul Dezvoltare, Promovare și Managementul Fondurilor Europene.
Rămâne, totuși, o întrebare inevitabilă: Cum se face că exact în ziua în care l-am contactat pe Gelu Tofan în legătură cu acest subiect, s-a readus în discuție proiectul votat de consilierii locali la finalul lui 2022 și uitat în sertarele Primăriei Pitești până acum?
Îi reamintim domnului Gelu Tofan – și o spunem public – că „Nostradamus” a fost unul singur și, cel puțin până în prezent, nu există dovezi că s-ar fi aflat și la Pitești.
Așadar, domnule Gelu Tofan, care erau șansele ca tocmai în ziua în care v-am contactat, să redeschideți acest subiect într-o ședință când, timp de peste doi ani de la momentul votării în Consiliul Local Pitești, nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect?
ePitești.ro va urmări subiectul și va informa cititorii, ca de fiecare dată, cu noutățile privind realizarea acestui proiect important pentru Pitești.
Rămâne de văzut dacă, după mai bine de doi ani de amânări, ruinele Bisericii Sfântul Nicolae vor fi, în sfârșit, puse în valoare, așa cum a fost promis inițial.