EcoMoto 930×122

biserica

Pitești. Se face proiectul unicat din Centru! Se va schimba tot!

Update, 15 decembrie, ora 16.39 

Citiți și: Ce a pățit un interlop din Argeș în biserică? Voia să se însoare cu fiica fostei iubite

Proiectul de avizare a lucrărilor pentru punerea în valoare a ruinelor Bisericii Sfântul Nicolae din centrul orașului a trecut de votul Consiliului Local Pitești.

 

Citiți și: Argeș! Incendiu violent! Biserică în pericol!

Proiectul a stârnit și numeroase neînțelegeri, dar și discuții, unele în contradictoriu, între consilierii locali.

Declarații – Mihai Mihăilescu, viceprimar Piteşti:

Declarații Tiberiu Irimia – consilier local PNL:

Declarații Sorin Apostoliceanu – consilier local PNL:

Declarații  Dumitru Tudosoiu – consilier local PSD:

Știrea inițială, 14 decembrie, ora 10.47 – Pitești. Proiect unicat în Centrul orașului. Investiție de peste 850 000 €

Primăria Pitești a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de punere în valoare a ruinelor Bisericii Sfântul Nicolae.

Mai multe detalii, cât și istoria acestei biserici, AICI.

Este vorba despre o biserică renumită din centru (zona Muntenia – Zara, chiar pe unde trece acum Strada Mare), cunoscută sub numele de Biserica Sfântul Nicolae cu Ceas, care însă a fost demolată de autoritățile comuniste.

Acum, administrația locală vrea să dezgroape ruinele și să le acopere cu o suprafață vitrată (cu geam) prin care acestea să fie vizibile, așa cum se întâmplă cu vestigii similare și în alte zone ale lumii.

Momentan, ruinele sunt sub pavimentul din zona centrală și sunt marcate cu niște becuri pe paviment. Ele fuseseră dezgropate când a avut loc modernizarea zonei centrale a municipiului, dar s-a decis îngroparea lor și marcarea cu becurile despre care am vorbit anterior.

Vor fi realizate în zonă și banchete placate cu piatră, spații de odihnă și iluminat ambiental. Spațiile dintre ruine vor fi acoperite cu pietriș de culoare contrastantă pentru a scoate în evidență fundația.

De asemenea, va fi montată și o instalație de expunere cu informații, fotografii și o hologramă a ceea ce a fost odată biserica. Va fi făcută și o instalație acustică ce va simula bătăile aferente ceasului care a caracterizat biserica.

Valoarea estimată a investiției este de 4.251.388 de lei, inclusiv TVA, bani de la bugetul local, adică aproximativ 850 000 de euro, la un curs de 5 lei – 1 euro.

Mai multe despre acest proiect, AICI –  PH DALI Ruine Sf. Nicolae

Sursă foto interior biserică: ro.wikipedia.org

Eco moto 555×222

Comentarii

15 comentarii

  • Cezar Vasile spune:

    Fantastic! Bani din fonduri europene sa nu luati, ca va musca si ramaneti cu sechele! Lasati-i pe altii ca ii acceseze, noi doar sa contribuim ca suntem baieti buni.

    A da, stai asa….acolo nu merge cu sifoneala ca de la bugetul local si se mai lasa si cu puscarie/banii dati inapoi. Asa e…mult mai riscant!

  • Ioan spune:

    Niste impostori, când acești edili consulta și piteștenii ? Banii sunt ai noștri din contribuții și taxe, vorba domnului Vasile, aceste fonduri pot fi sifonate, pe când cele din fonduri europene sunt urmărite prin proceduri stricte și gestionate că atare.

  • Hamangiu spune:

    Primarul nuclear trage performanta după performanta.Semaforizarea orașului este varza nesincronizata și colac peste pupăză a scos și semafoarele cu cronometru.A băgat o căruță de bani în echipa de fotbal ca să se bata la retrogradare.Acu în loc de becuri vrea vitrina.Bai atom neastâmpărat dacă ai ceva în cap reconstruiește biserica într un parc,renovează puținele clădiri istorice ale orașului precum palatul unde își au atelierele pictorii,da jos faina roșie de pe biblioteca județeană.Fa și tu ceva bun.

  • Vlad spune:

    E ireal cum arunca cu banii aleșii astia de 2 bani.

  • Dan spune:

    De ce nu dezgropat tunelul dintre catedrala Sf.Gheorghe și biserica din ,,gura”Trivalii ar fi interesant,asta dacă știți despre ce vorbesc.

  • Gikanu spune:

    Dar ,Parcări când faceți? Parcări faceți?De lipsa locurilor de parcare ati auzit?Parcările când le faceți!Ați făcut tot ce trebuie în Pitesti și treceți la dezgropat biserici?Se vede ca ați făcut facultatea pe dolari.Bv,Bv,Bv

  • Hamangiu spune:

    Cenzura…Băieți sunteți neserioși.Comentariul meu a fost pre veridic,a durut?Ca de înjurat nu am înjurat ba dimpotrivă am propus lucruri de bun simt.Sau sa ma aștept la un telefon din partea atomului neastâmpărat.

  • Felicia spune:

    De spitale si scoli cand va apucati? Ne cumparam medicamente si ne umplem de infectii nosocomiale daca mergem in spitale. Zugravim si parchetam sali de clasa in scoli, cumparam banci si tabla pe banii nostri, ca de cei pe care ii platim noi la stat au ,,grija” politicienii de ei. Dar politicienii nu ne vor sanatosi si educati. Ne vor prosti si la mila lor.

  • Anonim spune:

    Gentea pune mun Pitești pe geantă ! Cel mai …primar !

  • Popescu spune:

    Avem ce s-a votat… data viitoare poate nu mai ignorați votul și ieșiți în nr mare să nu mai iasă același partid de 30 de ani… în orașul ăsta a tunat și a adunat toată prostimea

  • Gigi spune:

    BANI EUROPENI DE CE NU ACCESATI???? ACOLO NU MERGE CU SMECHERIILE SPECIFIC BUGETARE????AVEM MARE NEVOIE DE PARCARI. DE CE FOLOSITI AIUREA BUGETUL LOCAL. ILUMINATI TRECERILE DE PIETONI, MONTATI CAMERE VIDEO PENTRU MONITORIZAREA INTERSECTIILOR, MODERNIZATI INFRASTRUCTURA. DACA NU SINTETI IN STARE PLECATI. LASATI LOCUL LIBER PENTRU COMPETENTA.

  • George Tanase spune:

    Fantastic! Auzi… punere în valoare a… ruinelor… Adică… fiind îngropate… dacă mai există ca nu stie nimeni dacă se mai găsește ceva… se încearcă să ne pună în locul pavelelor lui Pendiuc geamuri… să vedem ce?! Si asta vorba celor de mai sus… cu bani publici… Poate cu banii ăștia chiar se poate reconstrui cu totul biserica asta dacă chiar se vrea acest lucru… ca există fotografii destule poate si planurile ei… La muzeu există am inteles chiar si ceasul… păstrat. Eu, copil fiind prin clasa a II-a in 62′ chiar am văzut cu ochii mei cum au demolat-o cu… tancurile… și au găsit si morminte cu oseminte ale unor personalități ce au fost distruse deci slabe speranțe să mai fie ceva… Poate fi reconstruită biserica chiar in parcul muzeului cu intrare prin str.Teilor … ca deja a devenit un loc viran si are statut de domeniu public. Nu mai gatuim cu alte amenajări strada Mare cum o știu localnicii… Nu e destul că unii privați construiesc tot felul de „plombe” cu bombonerii la clădiri emblemă cum este Hotelul Muntenia? O sa facem din centru iar un bazar de sorginte balcanică? Iată poate rezolvăm odată și grupul statuar „1907” ca ne rad curcile. Suntem oraș unic în lume cu statui puse una peste alta… Chiar nu avem bani pt. reamplasarea statuii lui IC Brătianu pe un soclu al ei… si numai al ei?! Unde? S-ar încadra chiar și în parcul din fața liceului Brătianu… Ce ziceți? Apoi, fie vine țăranul din exil la locul lui… fie îi ducem soclul original acolo unde a fost exilat… Arhitectul șef nu vede nimic din toate astea?

  • Amalia spune:

    O să fie ceva care va arăta foarte urât ,vă rog nu repetați „frumusetea” din zona pietii primăriei și foarte „ieftină „.Cu mulți ani înainte ,anii 70..lucrau la fostul DSAPC arhitecți care au conceput centrul actual,într-adevăr frumos.!!!

  • Sorin spune:

    Ma eu as vrea o cruce mare sus la stadion sa vegheze asupra orasului un oras ca un cimitir totul e mort ingropati i ca ntr un cavou inghesuiti ca intr o gropa comuna daca nu o ghereta mare un oras targ ne a ti umplut de magazinele termopan pariuri si pacanele aprozare in piete au ajuns sa ne conduca unii cu facultate la distanta oricum toate posturile se cumpara ne tinem ca scaiul de simfonia lalelelor si Nicolae Dobrin ce alceva avem in orasul asta in afara de clinici particulare.

  • Remus Eduard spune:

    Nu înțeleg cu ce este diferit fata de ce a încercat fostul edil Pendiuc sa facă .
    Pur și simplu, proiectul este stupid
    Daca dam la o parte toată această spoială administrativă, Gentea&Co. sunt un dezastru. Totul este de fațadă, nimic consistent, nimic serios.
    Zero atragere investiri, zero proiecte europene cu adevărat importante

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3