SMART KIDS 930X122

dârmănești

ȚARA LUI CIOLAN

Țara lui Ciolan. Credeați că țara noastră este condusă de Liviu Dragnea, nu? Că doar el este președintele partidului de guvernământ și el pune miniștri, prim-miniștri, deputați și-așa mai departe, cum vrea mușchiul lui, de preferință pe apartenență goegrafică sau pe obediență de partid.

Citiți și: Primarul, salariu de „baștan” într-o localitate minoră din Argeș! Aproape 2000 €

Eu îndrăznesc să cred că și el, ca și toți ceilalți mari lideri politici ai neamului, de la Iliescu încoace, ascultă de ordinele lui Ciolan. De ordinele a mii și mii de Emilian Ciolan, primari aleși aproape pe viață ca să aibă drepturi pe care doar boierii de pe vremuri le mai aveau asupra locuitorilor domeniilor lor. De acești primari depinde dacă un deputat va fi sau nu ales, și avem destule exemple doar aici, în Argeș, de oameni politici care și-au obținut mandatele numai după ce au cerut voie micilor boieri locali, care fac legea în partidele lor.

De aceiași primari depind legile cele mai importante ale țării, pentru că fiecare are omul lui în Parlament pe care-l manevrează cum vrea el, că altfel își pierde urgent postul. Pentru că el, primarul, este cel care controlează totul în localitatea sa, de la voturile pentru unul sau pentru altul dintre candidații la președinție, până la numirile la poliție, școală și dispensar.

Citiți și: Argeș. Minune divină: Un copil trăiește în urma unui grav accident

Tocmai de aceea fapta întâmplată recent, când primarul de la Dârmănești, Emilian Ciolan, i-a luat la bătaie pe reprezentanții unui partid politic, care-și exercitau dreptul legal de a depune liste cu semnături în favoarea unui proiect de modificare a Constituției, n-ar trebui să constituie niciun fel de surpriză. Omul își făcea treaba de stâpân absolut al moșiei Dârmănești, pe care o stăpânește de mai bine de două decenii, cu aceeași mână de fier.

A fost, inițial, membru al partidului de guvernământ din perioada 1996-2000. Atunci l-am cunoscut și eu, personal, cu care ocazie, reticent fiind la dialog, a încercat să-mi agreseze colegul operator. Și asta după ce tot subsemnatul, printr-un reportaj din urmă cu doi ani, reușisem să conving niște autorități să-i repare un pod în comună.

N-a reușit nici măcar să împiedice filmarea, care a constituit un material foarte interesant, numai bun de deschis principala emisiune de știri a zilei la Antena 1. Era deja campanie, chiar nedeclarată, prin urmare faptul că un primar țărănist se comportă așa cu presa a avut cu certitudine efecte electorale asupra unui partid care era oricum pe ducă.

Anii au trecut, primarul cu pricina a simțit între timp o irezistibilă chemare dinspre creștin-democrație către social-democrație și iată-l acum în partidul de guvernământ, păstrându-și, însă, temperamentul și aversiunea față de cei care-i intră nepoftiți în Primărie. În locul lui Șerban Valeca, președintele organizației județene a PSD, l-aș da afară din partid. Dar nu sunt convins că nu l-ar recupera alții, poate mai puțin principiali.

Așa că, probabil, Emilian Ciolan va rămâne în partid, și va candida din nou, și va câștiga al nu știu câtelea mandat. Pentru că, dragii mei cititori, în România de astăzi nu politicienii schimbă primarii, ci invers. De aceea puterea reală este la edili, nu la Guvern, Parlament sau consilii județene. Noroc cu justiția că-i mai ține în frâu, cât mai poate și ea sub asediul politicienilor conduși, așa cum vedem, de aceiași primari!

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3