930×122 CAPRA 5

cornel ionica

POLITICA INTERESULUI PERSONAL

Politica interesului personal. Nu v-ați săturat să tot citiți prin ziare că fata lui cutare a ajuns mare și tare pentru că tăticul este cine este? Nu vi s-a luat să vă întâlniți pe la piață cu vreun prieten care să vă spună că nea cutare, ajuns vremelnic într-o funcție publică, își aranjează în primul rând propria persoană, sau propria familie, și de-abia după aceea își îndreaptă atenția, dacă mai are timp și/sau chef, spre interesul public?

Citiți și: Pitești. Un nou sens unic în oraș

Mie unul mi s-a acrit să tot citesc despre nepotismele aleșilor și despre conflictele lor de interese care parcă nu mai deranjează pe nimeni, de parcă ar fi devenit din nou regulă, cum era pe vremea fanarioților. Și o să dau două exemple, unul local, piteștean, și unul național. Primul l-ați aflat chiar de aici, de pe ePitești.ro, unde s-a scris că Primăria condusă de un anume domn Ionică s-a apucat să cumpere un teren de la un alt domn Ionică, întâmplător înrudit cu primul domn cu același nume, care ocupă cea mai importantă funcție în urbe.

Și, ca să fie treaba clară, scriu colegii mei de aici, tranzacția va fi supervizată de un domn consilier local, altminterea independent, a cărui soție tocmai a fost angajată, firește prin concurs, la aceeași primărie.

Citiți și: Primăria Budeasa, anunț important pentru toți cetățenii!

Cel de-al doilea exemplu este mai recent și are legătură cu domnul Tudorel Toader, care, din postura de ministru al Justiției, a cerut Uniunii Notarilor să ceară ministerului condus de același domn Tudorel Toader să-i aprobe cetățeanului Tudorel Toader să devină notar, după care același minister a suplimentat numărul de notari din județul domnului Tudorel Toader cu exact un loc, destinat unui fost judecător constituțional cu numele, ați ghicit, Tudorel Toader.

Exact, același domn care evaluează pe toată lumea din justiție și care a cerut, și a obținut, demiterea celui mai important om din domeniu din ultimii destui ani, Codruța Kovesi. Sunt convins că cititorii acestor rânduri au și ei, la rândul lor, cunoștință de asemenea cazuri, locale sau chiar naționale.

Cu toate acestea, judecând după reacțiile de pe rețelele sociale și chiar din presă, ca să nu mai vorbim de voturile din alegeri, am senzația că pe noi, românii, această politică a interesului personal nu ne prea deranjează. Poate și pentru că, de fapt, îi invidiem pe cei ajunși vremelnic în funcții, pentru că și noi, în locul lor, am face la fel?

Sau poate pentru că sunt alte lucruri mai importante care ne enervează, precum creșterile de prețuri sau de taxe? Dar oare nu există nicio legătură între micile aranjamente ale potentaților zilei și problemele cu care se confruntă bugetele locale? Poate n-ar strica să reflectăm un pic și pe tema asta data viitoare când votăm…

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

New Profesional Consult 570×90