Mod noapte Mod zi
marți, 21 ianuarie 2025 la ora 07:52
Eurial 930 x 122

city to city

PLIMBAREA CARE N-A MERITAT

Unele dintre cele mai plăcute momente ale lucrului la stat, în oricare funcție te-ai afla, au legătură cu deplasările în interes de serviciu. De la mic la mare, angajații publici petrec zile și chiar săptămâni întregi în afara localității, județului și chiar a țării, teoretic pentru a aduce plus valoare instituției care plătește pentru respectiva ieșire. Și aici vorbim atât de participările la diferite evenimente, la tot felul de cursuri și specializări, dar mai ales la schimburi de experiență.

Citiți și: Exclusiv | Pitești: Sfârșit de drum pentru un politician controversat

Ca fost angajat la stat în Pitești, am profitat și eu de asemenea ieșiri, dar, recunosc, n-am ajuns mai departe de capitala patriei, la niște târguri care aveau legătură cu specificul muncii mele și la care, datorită insistenței mele, instituția la care prestam atunci a decis să participe, lucru pe care continuă să-l facă și acum, un deceniu mai târziu. De-atunci, însă, deplasările în interes de serviciu s-au diversificat, crescând exponențial ca cheltuieli și ca timp.

Au apărut stagii plătite la mare sau la munte, la care se participă cu familia, fiind, practic, adevărate vacanțe pe bani publici. Am avut, recent, și președinția Consiliului UE, motiv suficient pentru mii de angajați de la stat să facă naveta spre Bruxelles, cu rezultate cu greu cuantificabile. Și continuăm să avem multe schimburi de experiență, începând cu nivelul parlamentar, acolo unde nu e lună să nu citești despre plimbarea membrilor grupului de colaborare cu țări al căror nume nici nu știm să-l pronunțăm corect, pe bani mulți, în celălalt capăt al lumii, cu beneficii publice aproape inexistente.

Citiți și: Analize gratuite! Programul începe chiar azi!

La o mai mică anvergură, și în provincie se practică acest sport. Pe vremuri se mergea mai mult prin Europa, la orașele înfrățite cu Piteștiul sau în regiunile prietene ale Argeșului. Acum vajnicii reprezentanți ai capitalei județului au ajuns până în Peru. Pe bani europeni, adică tot un fel de fonduri publice, dar mai ușor de verificat și mai greu de risipit. Este vorba, așa cum au explicat colegii de la ePitesti.ro, despre un program care se cheamă „City to City”, în care Piteștiul este implicat de doi ani. Delegația Primăriei, în frunte cu primarul, a fost compusă din oameni de la partide diferite, dornici să vadă cum își strâng oamenii din cunoscutul oraș Trujillo gunoiul și cum își epurează apa.

Din păcate, așa cum însuși edilul piteștean a recunoscut, franc, vizita „n-a meritat”, pentru că drumul a fost prea lung. Acum, dacă analizăm cu și mai mare atenție declarația omului, el se referă doar la generalități, semn că nu multe dintre cele văzute i-au atras atenția. Firește, fiind o deplasare pe bani publici, vor fi rapoarte aprobate pe repede înainte în Consiliul Local, adăugate la pozele și relatările membrilor delegației care altfel, cel mai probabil, nu ar fi ajuns pe urmele incașilor. Pentru că nu este chiar la îndemâna oricui o excursie cotată la mii de euro de agențiile de turism. Dar ceea ce mă tem că nu va exista, ca în multe alte situații similare, este urmarea concretă a deplasării. Valoarea ei adăugată, creșterea nivelului de trai al piteșteanului de rând în urma schimbului de experiență cu un oraș situat la mai bine de 11.000 de kilometri distanță.

Și de aceea, dacă aș fi candidat pentru Primărie, aș cere în mod expres o situație a deplasărilor pe bani publici din ultimii patru ani și, mai mult decât atât, aș solicita prin consilierii locali din opoziție un raport despre beneficiile tuturor schimburilor de experiență. Dacă au fost bune, să le continue și următoarea administrație. Dacă nu, să redirecționeze banii către alte domenii, cum ar fi, de exemplu, poluarea, că Piteștiul este pe cale să fie sancționat de Comisia Europeană exact pentru acest motiv.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570 X 90 CAPRA 3