HerasMed (930 x 122 px)

copii

VIITOR DE AUR ȚARA NOASTRĂ N-ARE

Viitor de aur țara noastră n-are. Profit.ro a analizat statisticile referitoare la numărul copiilor născuți în România și a ajuns la concluzia că anul trecut, când au fost 188.755 de nașteri, a fost anul cu cei mai puțini nou născuți din ultimii 100 de ani.

Citiți și: Alertă alimentară! Produs îndrăgit de copii retras din magazinele Lidl!

Pentru 1918, datele statistice analizate arată 182.004 de nou-născuți. Dacă s-ar exclude 1918, an în care România era implicată în Primul Război Mondial, dar și intervalul 1916-1917 și 1941-1945, de asemenea ani de război, dar pentru care nu sunt date disponibile, rata natalității de anul trecut este cea mai scăzută în România (Vechiul Regat și Transilvania) încă din 1871, cel mai din urmă an pentru care au fost găsite date.

De asemenea, România a obținut un scor de 52,8 din 100 în ceea ce privește măsurile luate împotriva exploatării și abuzului sexual al copiilor, conform studiului Out of the shadows lansat de The Economist Intelligence Unit la începutul acestui an. Astfel, țara noastră ocupă poziția 21 dintre cele 40 de țări analizate în acest studiu, clasându-se după Tanzania, Kenia și Uganda, având cel mai mic scor general din Uniunea Europeană.

Citiți și: Înfiorător! Și-a omorât copilul într-un accident rutier intenționat!

Sunt doar două dintre statisticile care ne arată că, în anul propriului centenar, sărbătorit cu pompă pe unde și cum s-a putut, țara noastră continuă să nu se preocupe de viitorul ei, reprezentat de cei mai mici dintre cetățeni. Iar dacă luăm în seamă și cea mai recentă informație vehiculată în spațiul public, potrivit căreia actualii guvernanți, incluzând aici și vajnicii ei reprezentanți argeșeni din Parlament, au refuzat să crească alocația pentru copii, rămasă la nivelul jenant de 84 de lei pe lună, în condițiile în care statul dă bani din ce în ce mai mulți pentru deținuți și partide politice, ne facem și mai clar o imagine despre cât de mare importanță acordă statul român copiilor.

Este ușor să-i scoți la defilare în frig și să-i pui să stea în cap în fața unui vremelnic prim-ministru, așa cum s-a întâmplat la ultima ediție a Simfoniei Lalelelor. Este ușor să te duci la început de an școlar să le promiți marea cu sarea, după care să-ți mai aduci aminte de ei în campania electorală. Dar nu-ți pasă că învață, destui dintre ei, în condiții de neacceptat în secolul al XXI-lea, în clase neîncălzite și cu WC-ul în curte.

Și nu-ți pasă de zecile de copii care mor cu zile prin spitale din cauza incompetenței unor doctori sau a condițiilor jalnice din unele unități spitalicești. Dar faci tot felul de afaceri pe seama copiilor, cum ar fi, de exemplu, subvenționarea distribuirii de vitamina D promisă de președintele partidului de guvernământ sau realizarea de grădinițe de către cel mai bogat român, ca să nu mai vorbim de tablele chipurile inteligente sau de mâncarea caldă despre care se vorbește zilele astea.

Aceste lucruri pot fi făcute, pentru că cineva face cu siguranță profit de pe urma lor, dar măsuri simple, prin care să contribui efectiv la o viață mai bună pentru copii, cum ar fi chiar creșterea alocației, de care vorbeam mai devreme, nu ia nimeni. Și să se mai mire cineva că zeci de mii de familii preferă să-și nască și să-și crească odraslele în afara țării! Sau că românii plecați își cresc copiii cu ajutorul bunicilor până când termină școala în țară, după care îi mută definitiv în străinătate.

Toate acestea arată, dincolo de orice statistică, modul în care va arăta viitorul. Pentru că, și aici îl contrazic pe Eminescu, cu asemenea politici în domeniul copiilor, viitor de aur țara noastră n-are. Și poate, dacă își tratează așa viitorul, votând în permanență cetățeni insensibili la nevoile celor mici, nici nu și-l merită. Să-l aibă alții, care investesc serios în generațiile de mâine. La noi rămâne cum am stabilit: băgăm bani în deținuți, în partide și-n bugetari, că de acolo vin voturile.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
New Profesional Consult 570×90